Így vette körül a Földet az űrszemét

2015 december 27., vasárnap 7:09
93

Jól beleszemeteltünk az űrbe.

Ezt mutatja be Stuart Grey, a University College London előadójának animációja, amin látható, hogyan vettük körül magunkat űrszeméttel az első Szputnyik 1957-es fellövése óta.

Az űrben az amerikaiak szerint tavaly több mint 1100 működő mesterséges műhold dolgozott az űrben, és még kb. 2600 olyan van fölöttünk, ami már nem működik. Több mint 21 ezer 10 centisnél nagyobb tárgy (rakétaalkatrész, működésképtelen műhold, stb.) keringett a Föld körül, és kb. 500 ezer olyan, ami 1 és 10 centi között van. Ennél is kisebből több millió lehet.

jelenlegi állapotot még jobban mutatja be a Stuff in Space (Cuccok az űrben) egy valós idejű 3d térkép, ami a föld körüli pályán keringő műholdakat, űrszemetet és hordozórakéta-darabokat mutatja. A legtöbb objektumról kattintásra egy csomó adat jön elő. Meg lehet nézni azt is, mi halad el éppen Magyarország fölött, nemrég egy Pegasus nevű űrszemét útja keresztezte a Kárpát-medence egét egészen alacsonyan. (via Mashable)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt