Így vette körül a Földet az űrszemét

űr
2015 december 27., 07:09
comments 91

Jól beleszemeteltünk az űrbe.

Ezt mutatja be Stuart Grey, a University College London előadójának animációja, amin látható, hogyan vettük körül magunkat űrszeméttel az első Szputnyik 1957-es fellövése óta.

Az űrben az amerikaiak szerint tavaly több mint 1100 működő mesterséges műhold dolgozott az űrben, és még kb. 2600 olyan van fölöttünk, ami már nem működik. Több mint 21 ezer 10 centisnél nagyobb tárgy (rakétaalkatrész, működésképtelen műhold, stb.) keringett a Föld körül, és kb. 500 ezer olyan, ami 1 és 10 centi között van. Ennél is kisebből több millió lehet.

jelenlegi állapotot még jobban mutatja be a Stuff in Space (Cuccok az űrben) egy valós idejű 3d térkép, ami a föld körüli pályán keringő műholdakat, űrszemetet és hordozórakéta-darabokat mutatja. A legtöbb objektumról kattintásra egy csomó adat jön elő. Meg lehet nézni azt is, mi halad el éppen Magyarország fölött, nemrég egy Pegasus nevű űrszemét útja keresztezte a Kárpát-medence egét egészen alacsonyan. (via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.