A Pentagon folyamatosan keresztbe tesz Obamának, és akadályozza a guantánamói börtön bezárását

külföld
2015 december 28., 18:30
comments 170

Barack Obama a 2008-as amerikai elnökválasztáson rengeteget kritizálta elődje, a republikánus George W. Bush terrorellenes háborúját, elsősorban annak durvasága miatt. Ennek a durvaságnak vált szimbólumává a kubai Guantánamo-öbölbe telepített amerikai fogolytábor, ahová dzsihádistagyanús személyeket szállítottak. A tábor azért van Kubában, hogy ne vonatkozzanak rá a foglyok egészségét és méltóságát védő, a hatóságok kezét megkötő amerikai szabályok. Barack Obama egyik legfőbb kampányígérete ezért a tábor bezárása volt.

Ekkor, 20008-ban, 242 fogoly volt a táborban, ami már komoly visszaesés volt a 2003-as 680 főhöz képest. Ma, mikor alig több mint egy év maradt Obama elnökségéből, még mindig 107 rab van Guantánbamóban.

A Reuters hosszú cikkben járt utána, hogy mi hátráltatja a tábor bezárását, és arra jöttek rá, hogy

valószínűleg a Pentagon.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium (ezt hívják az ötszögű székháza miatt Pentagonnak) ugyanis több esetben is hónapokkal, sőt olyan is volt, hogy évekkel tette hosszabbá egy-egy fogoly átadását valamilyen külföldi hatóságnak. A guantánamói foglyok nagy részét ugyanis nemzetközi megállapodások értelmében különböző államok hatóságai átveszik, és elszállítják magukhoz. Adtak már át foglyokat brit és uruguayi, de kazah hatóságoknak is.

Az ilyen kiadatási eljárások azonban rengeteget állnak amiatt, mert a Pentagon nem hajlandó kiadni a külföldi hatóságoknak a foglyok orvosi leleteit vagy más adatokat tart vissza.

A jemeni Tarik Ba Odah például 14 éve van a táborban, és öt éve döntötték el az amerikai hatóságok, hogy kiadják egy külföldi hatóságnak. Ez a külföldi hatóság már többször jelentkezett is, el is mentek a fogolyhoz, és vinnék, csak az orvosi papírjait szeretnék látni, hogy tudják, milyen állapotban van a férfi. A Pentagon azonban nem hajlandó kiadni leleteket.

A legcinikusabb az egészben az, hogy állításuk szerint azért nem, mert a leletek a fogoly személyes adatai, így pedig a fogoly jogait védik azzal, hogy visszatartják a papírokat. Mintha Guantánamóban olyan nagyon védték volna a foglyok bármilyen jogait.

A Reuters kérdéseire a Pentagon tagadta, hogy szándékosan hátráltatnák a tábor bezárását, de mégis rengeteg olyan fogolyszállítás volt az utóbbi években és van folyamatban most, ami a Pentagon miatt akadozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.