Nyílt levél a tűzijátékozás miatt gyűlölködő kutyatulajdonosoknak

ÁLLAT
2015 december 31., 15:25
comments 2057

Olyan dühös vagyok éppen, hogy összekadnak az ujjaim a klaviatúra fölött. Régóta gyűlt bennem a felháborodás, aztán ez a Facebookon terjedő "vicces" grafika volt az utolsó csepp az ánuszban a visszataszító segges poénjával:

photo_camera

A későbbiekben fontos lesz, hogy mindezt így írom:

photo_camera

Tacsival, a nagyszüleim tacskójával nőttem fel. Gimis korom óta van saját kutyám, némelyikkel egy ágyban is aludtam, mert nem volt lelkierőm lezavarni őket és remekül melegítették a lábamat. És rohadtul félek a petárdáktól meg a tűzijátékoktól. Egy egérfingásnyi durranástól úgy összerezzenek, mint Rogán Antal a "független ügyészség" szókapcsolat hallatán. Amikor először és utoljára július 14-én jártam Párizsban, tényleg majdnem összeszartam magam, mert ott aztán tényleg komolyan veszik a hangerőt, és körtényi, lőporral töltött hanggránátokat dobálnak az ablakokból a gyanútlan járókelőkre. Ha pedig valaki bántaná az éppen ölemben heverő Fülikét, tuti, hogy puszta kézzel vennék elégtételt. Ezzel együtt én is szoktam szilveszterkor tűzijátékozni a gyerekek miatt, mert imádják, de a saját lövéseimtől ugyanúgy összerezzenek, mint máskétól.

De amit a kutyatulajdonosok egy része a szilveszteri rakétázás ügyében művel, az kimondhatatlanul felháborít. Elképesztő agresszivitással támadnak mindenkit, aki durrogtat vagy megengedi másoknak, hogy durrogtassanak, és a fent látható gusztustalanságokkal terrorizálnak. Pedig összesen egy napról van szó a 365-ből. Oké, már harmincadikán délelőtt elkezdődik a robbantgatás, úgyhogy legyen 1,7 / 365.

Értem, hogy a kutyák jó része fél a pukkanásoktól és tudom, hogy némelyikük egészen pánikba esik tőle. Én sem örülök, ha valami megijeszti Fülikét. De a kérdés az, hogy nem túl nagy ár-e az emberek szórakozásáért évi 1,7 napon beszaratni a kutyáinkat?

Szerintem nyilvánvalóan nem. Ez ugyanis az emberek világa, akiknek minden joguk megvan ahhoz, hogy év végén elengedjék magukat, és az, aki az ilyet szereti közülük, robbantgathasson. Akkor is, ha az nekem nem tetszik, a Fülikét meg bekergeti az ágy alá.

Nem minden ember tűzijátékbuzi, de sokan azok. A legrosszabb nyuggerbosszúba áztatott köcsögszomszéd-mentalitás, hogy a kutyás tálibok megpróbálják elvenni ezt a szórakozást, ráadásul moralizáló, passzív-agresszív módon.

A robbanásoktól én is reszketek, de eszembe sem jutna gyűlölködni, amiért másokat ez annyira szórakoztat. Más lenne a helyzet, ha minden nap ezt csinálnák, de hála istennek nem csinálják minden nap.

Kedves kutyapárti tálibok, amíg ki nem hal az emberiség és nem az uszkárok lesznek az ismert univerzum legértelmesebb lényei, ezt a békát le kell nyelni. Vagy űrhajót építeni, aztán felfedezni uszkárbolygót és ott élni, állandó néma csendben, érett lócitromokban henteregve és a vécécsészéből lefetyelve, ahogy a Fifi kedveli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.