Svédország lezárta a dán határt

Svédország 1950 után először újra ellenőrzi a dán határ felől érkezők személyi iratait. A svéd kormány a Dánia felől érkező rengeteg menekült miatt döntött úgy, hogy visszaállítja az ellenőrzést a határon. Akik nem tudnak érvényes dokumentumokat felmutatni, azokat visszafordítják.

A svéd kormány szerint a jelenlegi helyzet, amikor rövid idő alatt rengeteg ember érkezik hozzájuk, már komoly fenyegetést jelent a közbiztonságra nézve.

A szociáldemokraták és a zöldek által vezetett kormány mostani lépése komoly fordulópontnak számít, mivel szeptemberben még egyértelműen kiálltak az ázsiai és a közel-keleti konfliktusok elől menekülő emberek befogadása mellett. Pár hónappal később, miután már 80 ezer menedékkérő érkezett az országba, a migrációért felelős miniszter elismerte, hogy ezt a nyomást a rendszerük már nem képes kezelni.

2015-ben közel 163 ezer ember kért magának menedékjogot Svédországban, ami az ország lakosság számához viszonyítva a legmagasabb aránynak számít Európában. Ősszel már hetente 10 ezer menekült adta be a kérelmét. Ezt a svéd kormány 2016-ban heti ezerre akarja leszorítani.

Svédország novemberben átmenetileg már visszaállította a határellenőrzést, de a mostani intézkedés akár 3 évig is érvényben maradhat. (Guardian)