Többé nem hozzák nyilvánosságra, hol fedeztek fel új fajokat

Általában mindenkit elönt a lelkesedés, mikor bejelentik, hogy valahol egy újabb állatfajt fedeztek fel, de mivel ezeknél a felfedezéseknél az orvvadászok szoktak beindulni a legjobban, a tudományos közösség úgy döntött, hogy a jövőben nem hozzák nyilvánosságra a ritka állatok élőhelyinek koordinátáit.

Mivel általában különlegesen ritka, egzotikus fajokról van szó, ahogy a gyűjtők tudomást szereznek a létezésükről, a feketepiacon az egekbe ugrik az áruk. Mikor pedig az orvvadászok rámozdulnak egy-egy új fajra, az biztos lépést jelent az állatok számára a kihalás felé vezető úton.

Azt is csak tavaly augusztusban jelentették be, hogy újfajta levélfarkú gekkókat találtak Madagaszkáron, pár hónappal később már árulták őket Európában.

A kereskedelmi célú begyűjtés visszaszorítására a Zootaxa folyóirat  úgy döntött, hogy a Dél-Kínában talált új gekkók pontos élőhelyét már nem adják meg. Szerintük a pontos helymeghatározás a gyűjtők miatt csökkenti az állatok túlélési esélyeit. Azt, hogy az új gekkókat pontosan hol találták, csak a hatóságok és a többi tudós számára lesz elérhető. (Quartz/Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.