Nagy-Britannia befogadja a szudáni férfit, aki augusztusban átsétált a Csalagúton

migráció
2016 január 04., 19:36
comments 106

A szudáni Abdul Haroun 2015 nyarán érkezett meg a franciaországi Calais-nél lévő, Dzsungelnek nevezett illegális táborba. Itt akad meg a Nagy-Britanniába tartó migránsok többsége, sokan hónapokig várnak, amíg egy kamionra, vonatra vagy kompra kapaszkodva átjutnak a túlpartra, de nem mindenki húzza ki: többen úszva próbálták elérni a brit partokat.

Abdul Haroun a Csalagúton sétált át.

A Csalagút vagy Csatorna-alagút Franciaországot és Nagy-Britanniát köti össze a La Manche csatorna alatt a Doveri-szorosnál. 50,5 kilométer hosszú, és két vágányon közlekednek benne a két ország között futó vonatok, általában 160 km/ó körüli sebességgel. Világítás alig van benne, a vonatok a saját lámpáikkal kelnek át, más meg úgysem használhatja az alagutat.

Abdul Haroun viszont bejutott a francia oldalon a szellőzőaknáknál, és átgyalogolt Nagy-Britanniába. Az útja 12 órán át tartott, eközben többször elsuhantak mellette a vonatok. Szinte csodával határos, hogy túlélte az utat, ezért augusztus 4-i érkezése után világszerte beszámoltak róla az újságok.

Érkezésekor viszont az angol rendőrök őrizetbe vették, és egy 19. századi szabály alapján megvádolták a vasúti forgalom akadályozásával. Ilyen bűncselekményért akár 2 éves börtönt is kiszabhat a bíróság.

Aktivisták azzal vádolták a hatóságokat, hogy túl szigorúan bánnak a szudáni férfival. Az eljárás durvaságát azonban azzal védte a rendőrség, hogy csak így tudják elrettenteni a még Calais-nél várakozó több ezer bevándorlót, hogy Abdul Haroun példáját követve megpróbáljanak átkelni az alagúton. Az alagút francia végén ettől függetlenül többször megrohamozták a szellőzőaknákat a migránsok.

A szudáni férfit hétfőn idézte be a bíróság, de meghallgatása nagyon rövid ideig tartott, a bíró ugyanis elmondta Harounnak, hogy

december 24-én menekültstátuszt kapott.

A vasútforgalom akadályozása ügyében elnapolták a tárgyalást, az ügyészségnek január közepéig kell eldöntenie, hogy fenntartja-e a vádat a férfi ellen.

A Csatorna-alagutat üzemeltető Eurotunnel szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a menekültstátusszal a brit bíróság bátorítja a calais-i migránsokat, hogy kövessék Abdul Haroun példáját. A cég szerint a szudáni férfi veszélybe sodorta a sajátja mellett mások életét is, késéseket idézett elő fontos vasútvonalakon, és károkat okozott az Eurotunnelnek is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.