Rémisztő járvány terjed Dél-Amerikában

külföld
2016 január 04., 12:04

2014-ig Brazíliában évi kb. kétszáz mikrokefáliás esetet, vagyis kórós kisfejűségben szenvedő újszülöttet regisztráltak. 2015-ben 3000-et. Ez még az amúgy borzalmas, többnyire a csecsemők halálával végződő, de mindenképpen értelmi fogyatékosságot okozó betegségnél is rémisztőbb.

A képen balra normálisan fejlett, a jobbra pedig mikrokefáliás agy MRI-s felvétele látható. Forrás: Wikimedia Commons CC BY 2.5
photo_camera A képen balra normálisan fejlett, a jobbra pedig mikrokefáliás agy MRI-s felvétele látható. Forrás: Wikimedia Commons CC BY 2.5

Hogy miért ugrott meg ennyire a kórós kisfejűség előfordulása, azt egyelőre csak találgatják. A legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy

a mikrokefáliát egy járványosan terjedő vírus, a Zika okozhatja.

Ez egyelőre csak feltevés, tudományosan nincs különösebben megalapozva, csak megfigyeléseken, azok közül is csak a brazíliai járvány megfigyelésén alapul:

a korábbi Zika-járványoknál nem tapasztalták a mikrokefáliás esetek ugrásszerű gyarapodását,

igaz, a korábbi Zika-járványok viszonylag néptelen országokban törtek ki. 2007-ben a mikronéziai Yap szigetén 8000-en betegedtek meg, 2013-ban Francia Polinéziában 27 ezren, vagyis könnyen előfordulhat, hogy az eddigi járványokban túl alacsony volt az esetszám ahhoz, hogy az összefüggés szemet szúrhasson.

Brazíliában viszont tombol a járvány, amit a sárgalázat és a Dengue-lázat is terjesztő egyiptomi szúnyog, az Aedes aegypti terjeszt. A brazil orvosok mindenesetre decemberben már azt javasolták, hogy a Zika-járványra tekintettel

ne essenek teherbe a brazil nők.

Ami még az eddigieknél is rémisztőbb:

a Zika látszólag megállíthatatlanul terjed.

Az egyiptomi szúnyog hatékony túlélőgép, amit mi sem bizonyít jobban, hogy észak-afrikai származási helyéről a múlt században simán elterjedt az egész világban, az Atlanti-óceánon átkelve az amerikai kontinensre is eljutott, magával hordozva az általa terjesztett betegségeket is - Brazíliában például a Zika-járvánnyal párhuzamosan Dengue-járvány is van. És a fertőzés nem állt meg a határnál, októberben már Dél-Amerika hat másik országában, illetve öt közép-amerikai országban, köztük az Egyesült Államokkal határos Mexikóban is jelentettek zikás megbetegedéseket.

A Zika maga amúgy az esetek többségében szimptómák nélküli, vagy csak enyhe lefolyású betegséget okoz, ellenben gyógyíthatatlan és megelőzhetetlen - vagyis nincs ellene vakcina. Védekezni ellene így csak szúnyoghálóval és rovarriasztóval lehet. (Via Quartz, Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.