A kormány leépítené a közalkalmazottak 60 százalékát

gazdaság
2016 január 05., 10:39
comments 886

A kormány hosszú terve az, hogy Magyarország olyan legyen, mint Skandinávia, mondta Csepreghy Nándor. Ezt most abban az összefüggésben mondta az ATV-ben, hogy

600 ezer közalmalkalmazottat kell átterelni a versenyszférába.

Csepreghy szerint ugyanis a skandináv modellben a foglalkoztatottak tíz százaléka dolgozik a közszférában, márpedig ha Magyarországon négymillió foglalkoztatott van, akkor négyszázezren kellene, hogy az államnak dolgazzanok. De most egymillióan vannak. Így tehát hatszázezer embert hosszú távon el kell majd küldeni az államtól – szól Csepreghy nem túl komplex matematikája.

Azért megnyugodhatnak a közalkalmazottak, Csepreghy szerint ebben a ciklusban csak 100-200 ezer embert "terelnének át a versenyszférába". A következő 5-15 évben viszont reálisnak látja a mostani a közalkalmazotti létszám kevesebb mint felére csökkentését. 

(A kormány eddig nagyon jól teljesít ebben, hiszen a költségvetési intézményekben dolgozók létszáma 80 ezer fővel nőtt 2010 óta.)

És hogy tényleg mindenki megnyugodjon, az államtitkár leszögezte: senkit nem fognak az út szélén hagyni, nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője. „A közszféra létszámcsökkentésének az nem megoldása, hogy az embereket az utcára tesszük, akiket utána a szociális ellátórendszerből kell finanszírozni” – mondta Csepreghy.

(Atv.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.