Az ügyészség már nem vádol terrorizmussal a röszkei zavargás ügyében

migráció
2016 január 5., 8:01
comments 206

Tíz ember ellen emelt vádat a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a röszkei közúti határátkelőnél tavaly szeptemberben történt tömegzavargás ügyében - mondta a csongrádi főügyészség szóvivője.

A kilenc szíriai és egy iraki állampolgárt

határzár - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - tiltott átlépésének bűntettével vádolják.

Köztük lehet alighanem a TEK által nagy felhajtás közepette elkapott "azonosított terrorista", akiről már akkor tudni lehetett, hogy csak Röszkén, a tömeg megafonos izgatása miatt válhatott "terroristává" – most már viszont a jelek szerint a magyar ügyészség sem vádolja ezzel.

photo_camera

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a határátkelőhely szerb oldalán. Az eleinte békés tömeg később zavarogni kezdett, feszegették a kerítést, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

A vádlottak egyike megafonnal a kezében különböző nyelveken beszédeket tartott, és megpróbálta irányítani a magyar rendőrökkel szemben fenyegetően fellépő tömeget. A tömegzavargás résztvevői kidöntötték a határt védő kaput, amelyen keresztül - mások mellett - a vád alá helyezett tíz ember is jogosulatlanul magyar területre lépett. Őket a rendőrök kiemelték a tömegből, majd őrizetbe vették. A vádlottak közül a vádemeléskor heten előzetes letartóztatásban, hárman házi őrizetben voltak.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt