Holokamu: 8 betűért 1 év börtön

jog
2016 január 08., 07:13
comments 1169

Kevés kártékonyabb törvénye létezik Magyarországnak a Btk. 333. paragrafusánál. Ez az a törvény, aminek alapján akár három évre is börtönbe lehet zárni bárkit, aki nagy nyilvánosság előtt kétségbe vonja vagy kisebbíteni próbálja a nácik és a kommunisták bűneit. 

Hogy miért kártékony? Azért, mert a demokrácia működésének alapja, hogy mindenki elmondhassa, amit gondol. Ha hülyeséget gondol, akkor azt. Innen tudni ugyanis, hogy vannak hülyék. Így lehet velük vitába szállni, így lehet elmondani nekik, hogy hülyék, így lehet megpróbálni javítani az általános hülyeségkvóciensen. Következésképp az a társadalom, amelyik börtönbe zárja a hülyéit, saját magával tol ki, főleg hogy egy tetszőleges társadalomban mindig sokkal több a hülye, mint a börtön. És mert ha nem mondhatja a hülyeséget, attól még ugyanúgy gondolja. Gondolatot betiltani pedig eddig még senkinek sem sikerült, és ennek a törvénynek se fog sikerülni soha.

Nem kell mindenáron a hülyék pártját fogni, lehet ezt szebben is fogalmazni, ahogy azt lassan negyed százada a Sólyom László-féle Alkotmánybíróság fogalmazta

Történelmi tapasztalat, hogy mindannyiszor, amikor a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozták, sérelmet szenvedett a társadalmi igazságosság, az emberi kreativitás, csökkent az emberben rejlő képességek kibontakozásának lehetősége. A káros következmények nem csupán az individuum, hanem a társadalom életében is megmutatkoztak és az emberiség fejlődésének sok szenvedéssel járó zsákutcájához vezettek. Az eszmék, nézetek szabad kifejtése, a mégoly népszerűtlen vagy sajátos elképzelések szabad megnyilvánulása a fejlődni- képes és valóban eleven társadalom létezésének alapfeltétele.

Az életből ellesett, friss példa: az ismeretlenség homályából címlapmártírrá vált Juhos Norbert, aki holokamuzott egyet a Facebookon, a bíróság a 333. paragrafus alapján bűnösnek találta és jogerősen elítélte, úgyhogy most vagy gyorsan előkerít 800 000 forintot, vagy 400 napra fogházba vonul. 

Négyszáz nap, nyolc betűért. Ötven nap per betű.

Juhos egészen pontosan ezt írta a Facebookon Köves Slomó Hogyan beszéljünk a holokausztról? című cikke alá:

„Hogyan beszéljünk? Úgy, hogy húzzatok vissza a picsába, ahonnan jöttetek! Az emberek könyökén jön már ki az ajvékolásotok meg ingyenélősödésetek a holokamutokkal együtt! Írogatják itt a kibaszott erkölcsi ökörséget, és már ötven éve a kártérítésekből meg a jóvátételekből éltek!”

Ha otthon holokamuzik, esetleg a kocsmában, szűk haveri körben, megússza, de ő a Facebookon holokamuzott. Könnyen lehet, hogy a posztot alig látta valaki, de Juhos balszerencséjére a Tett és Védelem nevű buzgó zsidóügyi akciócsoport kiszúrta, feljelentette, és mivel az internet automatikusan nagy nyilvánosságnak számít, Juhos sikeresen kimerítette a nagy nyilvánosság előtt elkövetett holokauszttagadás tényállását. Hülyeséget gondol, és hülyeséget beszél, nyilván. De ebben a történetben messze nem egyedül Juhos a hülye. Ebben a történetben három további hülye szerepel.

1. Magyarország parlamentje, 

ami 2010-ben, hosszas huzavona és az alapos, értelmes, jól indokolt alkotmánybírósági ellenállás után (lásd fent) megszavazta az akkor még 279/C paragrafusnak nevezett törvény módosítását, ezzel büntethetővé téve bizonyos betűk, hangok leírását és kimondását, súlyosan korlátozva a szólásszabadságot - ami egy normális demokráciában nemcsak magasztos Vörösmarty-ódákra és Áder János-idézetekre vonatkozik, hanem a gusztustalan, ordas eszmékre is - pont azért, hogy tudjuk, hányadán állunk az ordas eszmékkel (lásd fent). A törvény ellen annak idején harsányan tiltakozott rengeteg épeszű híresség, Kis Jánostól Schiffer Andrásig és vissza - mindhiába. 

2. A Tett és Védelem alapítvány, 

a Tarantino-féle Medve Zsidó evilági megtestesülése, ami hatalmas ügybuzgalmában feljelentette Juhost, magára haragítva ezzel a szólásszabadságpártiakat és a magyarországi zsidó közösség tagjait is. “A törvényt nem betartani elítélendő cselekedet, de aki a törvényt öncélú kicsinyességből kívánja másokkal betartatni, az még inkább elítélendő. A TEV a bosszú furkósbotjaként tekint a törvényre és ez itt a probléma gyökere. A törvény nem a bosszú és a másik ember megregulázásának az eszköze, hanem a közös erkölcsi irányvonal írásba foglalása”- írta egyikük a TEV Facebook-oldalán. - A zsidóságot taszítja a TEV működése, mert az a saját önös céljai elérésére használja fel a névtelen sokaságot. A többségi zsidóság nem eszköz, amit a TEV szabadon felhasználhat, ahogy a holokauszt sem a TEV sajátja, hanem az emberiség közös múltja.”

3. A bíróság, 

ami 800 000 forintos pénzbüntetésre, illetve 400 nap fogházra ítélte Juhost. Az több mint egy év a börtönben - különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértésért jár ennyi (Juhosnak állítólag már volt priusza, ezért a példátlan büntetés). Holokausztügyben egyébként Magyarországon 2013 tavaszán született az első jogerős ítélet, egy 42 éves férfi ügyében, aki egy tüntetésen héber nyelvű feliratot tartott a magasba, miszerint “a holokauszt nem történt meg”. Őt a bíróság másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, illetve arra, hogy háromszor látogassa meg a Páva utcai holokauszt- emlékközpontot, és számoljon be arról, amit látott. Hasonlóképp járt el a szegedi járásbíróság idén tavasszal, amikor egy 61 éves nőt, aki Juhoshoz hasonlóan a neten holokamuzott, másfél évre próbára bocsátott, és a Páva utcába rendelt tájékozódni (őt is a Tett és Védelem jelentette fel). 2014 nyarán pedig egy férfi, aki holokamu feliratú matricával az autóján közlekedett az ország útjain, egy évet kapott, két évre felfüggesztve.

De van ennek a törvénynek bármilyen kimutatható pozitív hatása azon kívül, hogy a hülye nácikat börtönbe záratja, miközben az okos nácik továbbra is ott masíroznak Hitler születésnapján, mintha mi sem történt volna? Nincs. Leszedi ettől Juhos Norbert a Facebook-oldaláról az árpádsávos zászlót meg a turult, és lecseréli az ENSZ Megbocsátási Főtitkárságának angyalokkal meg békegalambokkal ékesített zászlajára? Nem szedi le. Bezár ettől a kuricinfo? Nem zár be. Súlyos csapást szenved viszont a szólásszabadság? Súlyosat.

Arról nem beszélve, hogy egy szót, egy véleményt, bármilyen szégyenletes véleményt négyszáz nap börtönnel sújtani paradox módon épp azokra a nemzetiszocialista és kommunista időkre emlékeztető módszer, amiknek a bűneire a törvény fel akarja hívni a figyelmet.

Semmisítse már meg valaki a Btk. 333. paragrafusát, de sürgősen. És free Juhos Norbert! Akármekkora hülye, a demokráciának szüksége van rá. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.