Még mindig nem tört ki polgárháború Amerikában, pedig az oregoni milicisták már egy hete elfoglaltak egy szövetségi épületet

Terrorizmus
2016 január 09., 05:19
comments 180

Január 2-a óta tartják magukat azok az amerikai értelemben vett szélsőjobboldali milicisták, akik Oregon államban felfegyverkezve elfoglaltak egy szövetségi épületet.

A történet összetett, itt foglaltuk össze a hátterét. A lényeg az, hogy két börtönre ítélt marhatenyésztő miatt egy kb. 300 fős tüntetés indult, amin aprópénzt dobáltak a helyi seriff irodája elé, majd egy részük fegyvert fogott, és megszállta a Malheur Vadrezervátum központi irodáját, ami egy szövetségi épület.

Az állammal évszázados rossz viszonyt ápoló mormon fegyveresek célja a megyei és szövetségi hatalom megdöntése, és az, hogy az országos mozgalmat indítsanak a földek megszerzéséért: az elfoglalt erdős területre várnak minden amerikait – a fegyvereivel együtt –, aki egyetért a harcukkal.

Ez elsőre nagyon komoly akciónak tűnik, joggal vetették fel, hogyhogy a média nem számol be róla ugyanolyan felháborodottan, mint amikor feketék demonstrálnak hasonlóan.

photo_camera A milícia (Fotó: Rob Kerr / AFP)

Időközben viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy mondjuk a magyar köztévé óbudai székháza előtti éhségsztrájkolókhoz hasonlóan nem lesz ebből reform. És nem csak azért, mert hétvégén, egy üres szövetségi épületet vettek be egy amúgy is nehezen megközelíthető helyen.

Az Egyesült Államokban, ami a brit birodallomal szembeni lázadásból született, mindig is voltak hasonló kiállások. Kezdetben az oregoni csoportnak, ami magát az Alkotmányos Szabadság Polgárainak nevezi, szintén akadtak támogatóik, főleg szélsőséges republikánusok. De hamar eltűnt a lelkesedés, miután kiderült, hogy az egyik vezér, Clive Bundy elég rasszista, a nagy részük kihátrált mögülük, és a helyiek nagy része is azt mondja, hogy ugyan van igazság Bundyék érveiben meg a szövetségi hatalommal való szembenállásban, de az eszközök már túl szélsőségesek.

Az is árnyalja a képet, hogy a csoport egyik vezetője, Ammon Bundy, aki egy kamionok javításával foglalkozó kisvállalkozás vezetője, 2010-ben 530 ezer dollár szövetségi hitelt vett fel egy kedvezményes hitelprogramban.

photo_camera A csoport vezetője, LaVoi Finicum sajtótájékoztatót tart (Fotó: Rob Kerr / AFP)

A dolog most úgy áll, hogy ezek a fegyveresek a semmi közepén várják, hogy teljesítsék a követeléseiket, vagy valaki megpróbálja erőszakkal megállítani őket.

A helyi sheriff csütörtökön ki is ment a tiltakozókhoz, és azt mondta, hogy most még szabadon elmehetnek, ha abbahagyják az egészet, de elutasították a kérést. Abban maradtak, hogy másnap újra beszélgetnek.

Közben pedig a Peta állatvédői vegán édességekkel kedveskedtek nekik, hogy ezzel próbálják meggyőzni őket, hagyjanak fel a marhatenyésztéssel.

A szövetségi rendszer pedig még mindig áll. (Címlapkép: Rob Kerr / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.