A kölni támadások miatt Merkel nem utazik el Davosba

külföld
2016 január 10., 20:26
comments 604

Az egyre növekvő politikai nyomás miatt Angela Merkel német kancellár végül lemondta szereplését a davosi világgazdasági fórumon, miközben vasárnap már igazságügy-minisztere, Heiko Maas is arról beszélt, hogy szilveszter éjjel szervezett és előre előkészített támadások történhettek Kölnben és más német városokban. 

Maas megjegyzései azért is fontosak, mert ő az egyik szociáldemokrata tagja a kereszténydemokraták vezette koalíciónak, és pártja eddig a leghatározottabban állt ki a menekültek befogadásának szükségessége mellett. 

A politikai közhangulat változását jelzi az is, hogy a hétvégén már Merkel is a német migrációs politika szigorításáról beszélt, olyan törvényt készítenének elő, mely lehetőséget teremtene a bíróságok számára, hogy a súlyos bűncselekményt elkövető migránsokat azonnal deportálják. Merkel szerint az, hogy a bűnelkövetőkkel szemben a törvény teljes erejével sújtson le, nem csak a német polgárok, de a menekültek döntő többségének is érdeke. 

A kancellára közben nem csak szövetségesei, de a szélsőjobboldal felől is ömlenek a támadások, az ott formálódó hivatalos és félhivatalos pártok mind a lemondását szeretnék. 

Közben nagy a nyomás a német hatóságokon is, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban tárják fel a kölni eseményeket és minél több elkövetőt azonosítsanak. A közbizalom helyreállítása érdekében pénteken lemondott a kölni rendőrkapitány, Wolfgang Albers, mivel minden beszámoló szerint a rendőrség képtelen volt kezelni a szilveszter éjjeli helyzetet. (via Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.