A Közép-Afrikai Köztársaság a legreménytelenebb hely a világon

A londoni think-tank, a Legatum intézet minden évben összeállítja a legnehezebb helyzetben lévő országok listáját. 89 komponensből álló indexet alkalmaznak nyolc különböző kategóriában. Figyelembe veszik a gazdasági, kormányzati, oktatási, egészségügyi, biztonsági szempontokat, és beszámítják a politikai szabadságjogok alakulását és a kitörési lehetőségeket is. 

Aranybánya a Közép-afrikai Köztársaságban. 2014. május 5. Fotó: AFP / ISSOUF SANOGO

Az így összerakott pontszámok átlagából állítják fel a 142 országot tartalmazó listát. A legélhetőbb országok listáját már ősszel összeállították: Norvégia, Svájc, Dánia volt a sorrend.

A "legkevésbé sikeres" országok listáját jellemzően háborúktól, járványoktól sújtott országok vezetik, ahol jellemzően rossz a gazdasági-politikai helyzet, és az oktatási rendszer hanyatlik. A tíz legnehezebb helyzetben lévő ország zöme afrikai vagy a közel-keleti térségben helyezkedik el.

1. Közép Afrikai Köztársaság

A Legatum szerint a Közép Afrikai Köztársaság második éve a legnehezebb sorsú ország a világon. A lakosság viszonylag nagyfokú szabadságot élvez, de a lehetőségek, oktatás és egészségügyi ellátás tekintetében ez a legrosszabb állapotú ország. 

2. Afganisztán

Kormányzati illetve a politikai helyzet szempontjából az évtizedek óta háborús krízistől sújtott Afganisztán van a legnehezebb helyzetben. Ez a második legkevésbé biztonságos ország.

3. Haiti

Haiti még mindig nem épült fel teljesen a 2010-es földrendgések óta. Az egészségügyi helyzet katasztrofális, rossz kormányzati teljesítmény és alacsony politikai szabadságjogok jellemzik. 

4. Csád, 5. Burundi, 6. Kongó, 7. Szíria, 8. Jemen, 9. Szudán, 10. Angola.

(Business Insider)