A Közép-Afrikai Köztársaság a legreménytelenebb hely a világon

2016 január 10., vasárnap 9:52
536

A londoni think-tank, a Legatum intézet minden évben összeállítja a legnehezebb helyzetben lévő országok listáját. 89 komponensből álló indexet alkalmaznak nyolc különböző kategóriában. Figyelembe veszik a gazdasági, kormányzati, oktatási, egészségügyi, biztonsági szempontokat, és beszámítják a politikai szabadságjogok alakulását és a kitörési lehetőségeket is. 

Aranybánya a Közép-afrikai Köztársaságban. 2014. május 5. Fotó: AFP / ISSOUF SANOGO

Az így összerakott pontszámok átlagából állítják fel a 142 országot tartalmazó listát. A legélhetőbb országok listáját már ősszel összeállították: Norvégia, Svájc, Dánia volt a sorrend.

A "legkevésbé sikeres" országok listáját jellemzően háborúktól, járványoktól sújtott országok vezetik, ahol jellemzően rossz a gazdasági-politikai helyzet, és az oktatási rendszer hanyatlik. A tíz legnehezebb helyzetben lévő ország zöme afrikai vagy a közel-keleti térségben helyezkedik el.

1. Közép Afrikai Köztársaság

A Legatum szerint a Közép Afrikai Köztársaság második éve a legnehezebb sorsú ország a világon. A lakosság viszonylag nagyfokú szabadságot élvez, de a lehetőségek, oktatás és egészségügyi ellátás tekintetében ez a legrosszabb állapotú ország. 

2. Afganisztán

Kormányzati illetve a politikai helyzet szempontjából az évtizedek óta háborús krízistől sújtott Afganisztán van a legnehezebb helyzetben. Ez a második legkevésbé biztonságos ország.

3. Haiti

Haiti még mindig nem épült fel teljesen a 2010-es földrendgések óta. Az egészségügyi helyzet katasztrofális, rossz kormányzati teljesítmény és alacsony politikai szabadságjogok jellemzik. 

4. Csád, 5. Burundi, 6. Kongó, 7. Szíria, 8. Jemen, 9. Szudán, 10. Angola.

(Business Insider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt