Megint Messi a világ legjobbja

futball
2016 január 11., 18:53
comments 197
  • Hétfő este Lionel Messi a várakozásoknak megfelelően nagyon simán megnyerte élete ötödik Aranylabdáját. 
  • Az argentin két éven át csak a világ második legjobbja volt, most megint elérhetetlenül magasan van. 
  • 28 éves korában sok szempontból jobb, mint valaha.
  • “Inkább egy világbajnoki cím, mint öt Aranylabda” - foglalta össze a lényeget a győztes.

Ahogy azt már hónapok óta tudni lehetett, hétfő este Zürichben Lionel Messi 2015-ös teljesítményéért átvehette élete ötödik Aranylabdáját. Háromnál többet eddig senki más nem tudott gyűjteni, és most kevesen fogadnának arra, hogy a Barcelona argentin csatárja ötnél meg fog állni. Még mindig csak 28 éves, és két év nehézségei után ismét több körrel veri a mezőnyt.

A 2015-ös szavazatok 41,3 százalékát kapta Messi, a második Cristiano Ronaldo 27,7-et, a harmadik Neymar 7,9-et kapott.

photo_camera

Pedig focista nehezen kezdhet rosszabbul évet, mint Lionel Messi 2015-öt. A karácsonyi szünet utáni első meccsén San Sebastiánban kellett volna pályára lépnie a Real Sociedad, de Luis Enrique a Barcelona legjobb játékosát a kispadon hagyta, akárcsak a második legjobbat, Neymart. Az ünnepeket Dél-Amerikában töltő, még a bejglivel és az időeltolódással bajlódó játékosokkal ilyesmi néha megtörténik, de ezek a mellőzések ritkán járnak olyan katasztrofális eredménnyel, mint 2015 január 4-én.

Hiába lépett pályára a második félidőben Messi és Neymar is, azt a meccset a Real Sociedad 1:0-ra megnyerte, a legnagyobb spanyol sportnapilap a mérkőzés krónikájának pedig a “Harakiri az Anoetában” címet adta. A következő napokban minden a Barcelona összeomlásáról szólt, az újságcikkek jelentős része azzal foglalkozott, hogy vagy Luis Enriquét rúgják ki, vagy Messi lép le a szezon végén, de ennek a Barcelonának vége.

Hogy a következő napokban pontosan mi történt, azt jó esetben is csak évek múlva fogjuk megtudni. A legjobban értesültek szerint Xavi, a csapat mindenki által tisztelt kapitánya tett rendet. Egyfelől elsimította a konfliktust a néhány hónappal korábban kinevezett edző és a közönség által imádott sztár közt, másfelől mindenkinek a fejébe verte, hogy ha nem akarnak még egy szezont olyan üres kézzel zárni, mint a 2013/14-es, akkor azonnal szedjék össze magukat.

Akármi is zajlott a háttérben, egy hét alatt csoda történt. A következő hétvégén a Barcelona az Atlético Madridot fogadta, és nemcsak 3:1-re nyertek, hanem ennél is nagyobb dolgot vittek véghez: jobban pörögtek, mint Diego Simeone mindig 110 százalékon teljesítő csapata. Ez volt a Barcelona első meccse, amin Messi, Neymar és Luis Suárez is gólt szereztek, szépen előrevetítve, hogy miről fog szólni a szezon maradéka. A teljes diadalról, a csapat és Messi visszatéréséről a csúcsra.

photo_camera

Arra a csúcsra, ahonnét egyaránt 2013 tavaszán zuhantak le. Az év április 2-án, a PSG elleni BL-negyeddöntő első meccsén megsérült Messi jobb combja. A Barcelona a franciákon még átverekedte magát, aztán az elődöntőben a Bayern Münchentől úgy kaptak ki összesítésben 7:0-ra, hogy az úgy-ahogy összefoltozott Messi csak az első meccsen ácsorgott a pályán.

Messi megingásában sokan reménykedtek, de csak egyetlen ember, Cristiano Ronaldo tudta kihasználni. A portugál 2008-ban nyert utoljára Aranylabdát, azóta csak tehetlenül nézte, hogy Messi minden korábbi rekordot megdöntve négyszer egymás után hazaviszi a közben alaposan átszervezett rendszerben kiosztott trófeát. Az egykori UEFA Aranylabdát még szakértő európai sportújságírók szavazatai alapján osztották ki, az újra már Vanuatu csapatkapitánya és Lesotho szövetségi kapitánya is szavazhat, aminek eredményeként néha történnek különös dolgok, de a végső győztes személyén nem nagyon lehet vita. 

Az Aranylabdát a világ legjobb játékosának kell kapnia, és ez az utóbbi években is hiba nélkül megtörtént.

2013-ban és 2014-ben egyaránt Cristiano Ronaldo nyert. A portugál első - összességében második - győzelme még elég szoros volt, a 2015 januári gála előtt azonban már ugyanúgy előre lehetett tudni a tavalyi győztest, mint hogy idén Messi visszatér a csúcsra.

photo_camera

A döcögő évkezdés után az argentinnak alig néhány hétre volt szüksége ahhoz, hogy teljesen elfeledtesse Cristiano Ronaldo királyságát. Messi március 8-án a Rayo Vallecano elleni spanyol bajnokin 11 perc alatt megszerezte élete leggyorsabb bajnoki mesterhármasát, tíz nappal később pedig, a Manchester City elleni BL-nyolcaddöntő második meccsén az egész világnak megmutatta, hogy visszatért.

Abból a meccsből a James Milnernek kiosztott kötényre - és a Camp Nou lelátóján ülve ámuldozó Pep Guardiola reakciójára - mindenki emlékszik, aki 1 percnél több focit nézett 2015-ben, de Messi valójában 90 percen át tökéletesen játszott. Akárcsak a 2015/16-os szezon hátralévő közel három hónapjában.

2015 tavaszán Messi saját legendáját olyan húzásokkal építette tovább, mint szegény Jerome Boateng megalázása, majd Manuel Neuer, a világ messze legjobb kapusának átemelése a Bayern München elleni BL-elődöntőbe. Amely átemelést a rosszabbik lábával, a jobbal oldotta meg egészen lazán. És ott volt a spanyol kupa döntőjében szerzett szólógól az Athletic Bilbao ellen, ami még Messi mércéjével is ott van karrierje legszebbjei közt.

A Juventus elleni BL-döntőn Messi magához képest nem focizott kiemelkedően jól, de ezt utólag már nehéz lenne a szemére vetni. A Barcelona, amely január legelején állítólag harakirit követett el, alig fél évvel később mindent megnyert: spanyol kupát, spanyol bajnokságot és persze a Bajnokok Ligáját. Ősszel ehhez még hozzácsapták az UEFA-Szuperkupát és a klubvébét, csak az elbukott spanyol szuperkupa akadályozta meg, hogy beállítsák Guardiola 2009-es Barcelonájának tökéletes, hattrófeás szezonját.

2015 második felében már bármi történhetett, egyértelmű volt, hogy az Aranylabdát nem lehet Messitől elvenni. Ezen nem változtatott a döcögő argentin válogatottal, tizenegyespárbajban elbukott Copa América-döntő, és az őszi sérülés sem. Messi szeptember 26-án egy szerencsétlen mozdulat következményeként két hónapra kidőlt, de a 2015/16-os szezonban játszott 21 meccsén így is 18 gólnál tart, 2015-ben pedig összesen 52-nél.

Alig egy hónapja tért vissza, de az Aranylabda-gála előtti utolsó meccsén szombaton mesterhármast rúgott a Granadának. Egy sima mesterhármas azonban Messi esetében egyszerűen már nem hír: ez volt a 33., amit Barcelona-mezben szerzett.

photo_camera AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

2009-től 2013-ig tartó királyságának végén már csak egyetlen kérdés volt Messi teljesítményével kapcsolatban, hogy az orökranglistán hol van a helye Peléhez és Maradonához képest. Most, hogy két év után visszatért a csúcsra, még több szól Messi elsősége mellett. A Pelé és Maradona mellett érvelők jó eséllyel örökre kapaszkodhatnak abba a szalmaszálba, hogy Messi soha nem tudott világbajnokságot nyerni, míg az utóbbi rajongói válaszolhatnak azzal, hogy Pelé és Maradona összesen nem játszott több száz csúcskategóriás meccset azon a szinten, ahogy Messi hetente teljesít.

A nyolcvanas évek végén hanyatlásnak induló Maradona soha nem tudott újra talpra állni, míg Pelé az 1970-es vébén hosszú évek nehézségei után ugyan visszajutott a csúcsra, de az a futballközeg egészen más volt, mint amiben most Messinek sikerült ismét felülkerekednie.

Amikor néhány évvel ezelőtt még ép ésszel fel lehetett tenni a kérdést, hogy Messi a nagyobb focista vagy Cristiano Ronaldo, a portugál mellett érvelők mindig bedobták, hogy kedvencük a “komplettebb” futballista. Soha nem volt egészen világos, hogy ez pontosan mit jelent, de 2015-re már végképp semmi értelme nem maradt. Messi mára a játék minden aspektusában a portugál fölé emelkedett, leszámítva a fejjátékot - és ez így is fog maradni, amíg nem sikerül behoznia a kettejük közötti 15 centiméteres különbséget.

Messi a világ legjobb csatára. A világ legjobb középpályása. A legjobb gólszerzője. A legjobb cselezője. A legjobb osztogatója. A legjobb szabadrúgáslövője. Ráadásul most két olyan társat kapott maga mellé a Barcelona támadósorába, amilyet korábban soha.

Luis Enrique Barcelonája Xavi nélkül már nem tud olyan lenni, mint Guardiola csapata, a középpálya és a nyomasztó mezőnyfölény kisebb hangsúlyt kap. Cserébe viszont ott van a Neymar-Messi-Luis Suárez hármas, amelynek mindhárom tagja nagyon nagy formában focizta végig az évet - a végső lökést Messi ötödik Aranylabdájának ez adta meg. A “minden idők legjobb csatársora” ömlengések még korainak tűnnek, de az tény, hogy a brazil és az uruguayi is úgy tudnak brilliánsan focizni, hogy közben végig egyértelmű, a főnöknek játszanak. Amikor nekik kijön a lépés, nemcsak verhetetlen a Barcelona, hanem valahogy olyan jókedvű az egész, amilyennek nem szabadna lennie, amikor ennyi pénzről van szó.

photo_camera AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Hogy ez a csatársor mire lesz elég, sikerül-e például a feladat, ami eddig senkinek, és a Barcelona meg tudja védeni Bajnokok Ligája-címét, a következő hónapokban eldől, Viszont úgy tűnik, hogy a 28 éves Messiben még hosszú évek vannak. Képes volt visszajutni a csúcsra, Neymar még messze van tőle, Cristiano Ronaldo pedig lassan 31 évesen mintha már megindult volna lefelé. 

Nemcsak Messi, de a foci nagy korszaka is a mostani. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.