A nyugat-ausztrál vadőrök szerint semmi sem humánusabb annál, ha felrobbantják a bálnákat

környezetvédelem
2016 január 12., 20:36
comments 110

A nyugat-ausztráliai Parkok és Vadvilág Ügyosztály megtalálta a választ arra a nehéz kérdésre, hogy hogyan is lehet a lehető leghumánusabban végezni egy partra vetett, beteg, 30 tonnás emlőssel:

körbe kell pakolni a fejét dinamittal, aztán robbantani.

Ez elég brutálisan hangzik, de van benne logika:

a 30 tonnás bálnák túl nagyok ahhoz, hogy szimplán kilőjék őket.

Nincs az a puska, ami végezne velük, ahogy hatalmas testtömegük miatt a méreginjekció brutálisan lassan, az álatoknak komoly szenvedést okozva végezne csak velük.

"Kifejlesztettünk egy berobbantási technikát, ami a töltet energiáját a bálna agyára fókuszálja. Ennél gyorsabb eredményt sehol a világon nem értek még el" - mondta a módszerről Doug Coughran, az ügyosztály egyik veterán vadőre.

A probléma amúgy Nyugat-Ausztráliában nagyon is létező, 1989 óta 146 hosszúszárnyú bálna vetette magát partra itt. A 146-ból ötven állat élt, amikor rátaláltak. Közülük 16-tal végeztek a robbantásos módszerrel - természetesen csak olyan példányokkal, amelyek amúgy menthetetlenek voltak. És tényleg nincs más megoldásuk, mert a bálna koponyacsontja egyszerűen túl vastag ahhoz, hogy átlőjék. A robbantás pedig nagyon gyors, vagyis összességében kifejezetten kíméletes módszer.

Az Egyesült Államokban mérgezni próbálják az állatokat, de ez sokáig tart, fájdalmas, és annyi méreg kell hozzá, hogy a végén 30 tonnányi mérgező tetem marad csak utána, amit aztán még el is kell takarítani. (Via ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.