A magyar tanároknál senki sem keres kevesebbet a legfejlettebb országokban

oktatás
2016 január 12., 23:01
comments 99

A legjobban fizetett magyar tanárok feleanyit keresnek, mint a legjobban fizetett chilei tanárok.

photo_camera

Az OECD statisztikái alapján a magyar tanároké a legalacsonyabb kezdőfizetés a világ legfejlettebb gazdaságú országaiban. A magyaroknál talán csak az észt tanárok vannak rosszabb helyzetben, mert míg Magyarországon idővel nő a fizetésük, Észtországban alig-alig változik, így 15 évnyi munka után egy magyar átlagtanár már többet keres észt átlagtanárnál.

De még a legjobban fizetett magyar tanárok fizetése is alig haladja meg egy cseh tanár kezdőfizetését, pedig a csehek csak egy hellyel előznek meg minket a világranglistán. Az évek óta gyakorlatilag csődben levő Görögországban a tanári kezdőfizetés kb. annyi, mint a legjobban fizetett magyar tanárok bére - a legjobban fizetett görög tanárok pedig kétszer annyit keresnek.

Olyan valóban fejlett gazdaságú országok adataival, mint pl. Németország, nem is szívesen idegesíteném pedagógus olvasóinkat. Legyen elég annyi, hogy még ők is irigyek lehetnek a luxemburgi tanárokra, akiknek a kezdőfizetése is több, mint amit egy német tanár legfeljebb kereshet. A legjobban fizetett lusyemburgi tanárok béréből pedig 7-8 magyar tanár fizetése is kijönne. (Via Talk.chalk.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.