Írországban népszavazással törölhetik el azokat a szabályokat, ami a katolikus gyerekeknek kedvez az iskolai felvételiknél

külföld
2016 január 15., 15:29
comments 386

Írországban népszavazást tarthatnak azoknak a szabályoknak az eltörléséről, amelyek eddig jelentősen diszkriminálták a nem katolikus vallású diákokat. A gyerek- és ifjúságügyekért felelős miniszter, James Reilly sem tartja jó gyakorlatnak, hogy gyerekeknek meg kellett keresztelkedniük, ha be akartak jutni egy iskolába. A miniszter szerint az iskolai felvételik szabályzatának megváltoztatásához módosítani kellene az alkotmányon is.

A héten több világi szervezet, köztük az Atheist Ireland is Genfben lobbizott az ENSZ gyerekjogi bizottságánál, hogy vonják kérdőre az ír kormányt a felvételi szabályok miatt, amely szerintük kivételes helyzetbe hozza a katolikusokat a többiekkel szemben.

A meghallgatáson Reilly visszautasította az Atheist Irelandnak azt a kezdeményezését, hogy vonják meg az állami támogatást azoktól az intézményektől, amelyek diszkriminálják az ateista szülők gyerekeit. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.