A venezuelai elnök gazdasági válsághelyzetet hirdetett, hogy kijátszhassa az ellenzéki parlamentet

2016 január 16., szombat 15:31
113

Hatvan napos gazdasági válsághelyzetet hirdetett péntek este Nicolas Maduro venezuelai elnök. A válsághelyzetben az elnök felülírhatja a parlament döntéseit, ami igen jól jön Madurónak, akinek a pártja súlyos vereséget szenvedett a decemberi választásokon:

az ellenzék papíron kétharmados többséget szerzett,

bár az ország alkotmánybírósága most pont annyi ellenzéki képviselő mandátumát függesztené fel, amennyi még szükséges az alkotmányos többséghez.

Maduro meg is hirdette gazdasági programját, amely alapján saját döntésével csoportosíthat át pénzeket a költségvetésben, beavatkozhat a vállalatok működésébe és korlátozhatja a készpénzhez jutást. A venezuelai valuta értékét már eleve a kormány szabja meg, elég sajátosan:

a feketepiacon 130-szor annyit kérnek egy dollárért, mint amennyi a hivatalos árfolyam, és a pénz rohamosan veszít az értékéből, mert már 141,5 százalékos az infláció.

Az ellenzéki parlament az olajár zuhanása miatti bevételkiesést privatizációs bevételekkel akarta ellensúlyozni, ennek részeként lakásprivatizációt indított volna. Maduro ennek keresztbe feküdt. "Nem, nem és nem, nem fogom megengedni. Előbb meg kell buktassanak, minthogy elfogadjanak egy privatizációs törvényt" - jelentette ki.

A válsághelyzetről szóló elnöki rendeletet elméletileg a törvényhozásnak is meg kéne szavaznia, de ha nem tenné, az ország alkotmánybírósága is elfogadhatja. Az alkotmánybíróságot pedig Maduro és az elhunyt Chávez hívei uralják. (Via Financial Times)