A magyar hatóságok betiltották az ál-abortuszturista oldalt

POLITIKA
2016 január 19., 11:24
comments 167

Betiltottak a magyar hatóságok egy honlapot, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy az országokban más-más a terhességmegszakítás és a fogamzásgátlás ára. Az Abortourism Utazási Iroda egy fiktív utazási iroda volt, valójában egy nonprofit szervezet, amit néhány képzőművészeti egyetemista vitt – a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület –, a PATENT Egyesült felügyeletével.

Az oldal üzenete annyi volt, hogy a terhességmegszakítás és fogamzásgátlás ára néhol drágább, és korlátozhatja a nőket abban, hogy rendelkezzenek a saját testük felett. Ennek alátámasztására összeszedték, hogy melyik európai városban mennyibe kerül egy terhességmegszakítás. De persze annak ellenére, hogy "utazási irodának" hívták, semmilyen üzleti tevékenységet nem végeztek, egy figyelemfelkeltő, információs oldalról van szó.

Így nézett ki egy-egy város honlapja:

photo_camera

És volt ilyen térképes nézet is:

photo_camera

A magyar hatóságok azonban nem hagyhatták ezt annyiban.

A honlapon közzétett dokumentumokból úgy tűnik, hogy a Budapest Főváros Kormányhivatala arra kötelezte az egyesületet, hogy szedje le a honlap tartalmát. Az egyesület fellebbezett, a fellebbezést másodfokon elutasította a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A jogi érvelés elég érdekes, hiszen a magyar törvények tiltják a terhességmegszakítással foglalkozó cégek, intézmények, eljárások vagy eszközök hirdetéseit, reklámját. Itt viszont szó sincs ilyesmiről.

A határozat következő pontja szerint például önmagában jogsértés a terhesség-megszakítási lehetőségek ismertetése. (Ami egyszerűen nem igaz: a törvény a reklámot tiltja, nem az ismertetést.)

photo_camera

A hatóság szerint ugyanis az abortourism.com tartalma "túllépi a tájékoztatás, információátadás kereteit", reklámnak tekinthető.

Pedig a honlap semmilyen konkrét szolgáltatást nem hirdetett, csak annyit közölt, hogy az adott városban mennyibe kerül egy – meg nem nevezett – terhességmegszakítási szolgáltatás.

Az NFH azzal érvel, hogy

"reklámnak minősül az olyan közlés, tájékoztatás vagy megjelenési mód, amely valamely szolgáltatás igénybevételének előmozdítására irányul".

Erre hivatkozva tiltják be az információkat közlő művészeti alkotást.

(Abortourism)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.