A világon egyedülálló kanapét fejlesztettek ki Magyarországon

oktatás
2016 január 19., 11:24
comments 344

Több ezer éves stigmával száll szembe egy budapesti egyetem, amivel talán új korszakba léphet az emberiség.

Budapesten, a Közép-európai Egyetem, azaz a CEU Nádor utcai épületében, a ruhatár előtt van egy kanapé (pontosabban kettő, egymás mellett). Az ülőalkalmatosság látszólag nem érdekes, nincs benne semmi különös, egy teljesen átlagos (mű)bőrkanapénak tűnik:

photo_camera

De a valóság nem is állhatna ettől távolabb. Ez ugyanis nem egy közönséges kanapé.

[Trigger warning:]

EZ EGY MENSTRUÁCIÓBARÁT KANAPÉ

photo_camera Menstruációbarátság (Fotó: shop)

A kanapé melletti oszlopra kiragasztott papíron, A4-es méretben olvasható a rövid leírása:

„Menstruációbarát kanapék és fotelek a kampuszon nőknek és olyan személyeknek, akik minden hónapban véreznek.”

(Az utóbbiak valószínűleg nem a notórius orrvérzők, hanem vélhetően ennek a listának a szereplői.)

photo_camera Az oszlop túloldalán ott van maga a Kanapé

A Google-ben semmilyen keresésre sem lehet találni menstruációbarát széket, fotelt vagy kanapét,

tehát ez egy echte világverő hungarikum.

Világszintű probléma

A világverő találmány a Human Rights Initiative októberben indult esélyegyenlőségi kampányának köszönhető, és a cél az, hogy „megtörje a csendet a menstruáció körül, mert az gyakran vezet súlyos társadalmi megbélyegzéshez, ami világszerte negatívan befolyásolja a nőket, lányokat és transznemű embereket”.

Eszerint a menstruáció egy súlyos tabu – bár akinek van (biológiailag) női ismerőse, az valószínűleg hallott már a jelenségről –, ezért a menstruáló személyek nem szívesen beszélnek arról, ha fájdalmaik vannak. Ők most pihenhetnek a kijelölt, jól látható módon elhelyezett kanapén.

Azzal kezdődött az egész, hogy az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának gazdasági és társadalmi kérdésekkel foglalkozó részlegét vezető Jyoti Sanghera 2014-ben azt mondta: „A menstruáció és a menstruációs higiénia körüli stigma több emberi jogot sért, legfőképp az emberi méltósághoz való jogot.” (Egyébként ez leginkább Afrikáról szól.)

New Yorkban természetesen már sokkal előrébb tart a havonta vérző személyeket felszabadító mozgalom. Ez a férfi például szolidaritásból havi egyszer vérfoltos fehér nadrágban megy utcára, hogy ezzel támogassa a menstruációbarát világ eszméjét.

link Forrás

Úgy tűnik, a kanapéval most végre Magyarországon is felveszik a harcot a menstruációstigmatizáló mikroagresszióval szemben.

Ha érdekesnek találtad ezt a hírt, olvasd el Az amerikai egyetemistákra ráomlik a politikailag korrekt álomvilág és A világ olyan lett, mint a South Parkban című cikkeinket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.