Délkelet-ázsiai találmány lehet a kutya

Tbg
tudomány
2016 január 20., 12:12
comments 192

Először rajzolták meg a háziasított kutyák elterjedésének térképét kínai tudósok egy új, frissen közölt tanulmányban.

A kutyát Kelet-Ázsiában háziasították 33 ezer éve, a világban 15 ezer évvel később kezdett elterjedni, írták a kutatók a Cell Research tudományos lapban.

Vang Kuo-tung, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy Ázsiából és Afrikából származó 58 kutyaféle - 12 szürke farkas, 27 kezdetleges ázsiai és afrikai kutya és a világ 19 különböző kutyafajtája - génkészletét térképzeték fel, és azt találták, hogy a délkelet-ázsiai kutyák genetikai diverzitása sokkal nagyobb, mint más populációké.

Vang és a kínai tudományos akadémia kunmingi állattani intézetének kutatócsoportja két évet töltött genetikai minták gyűjtésével és összehasonlításával. Kutatásukkal először sikerült felrajzolni a háziasított kutya elterjedésének térképét.

"Mintegy 15 ezer évvel ezelőtt az ősi kutyák egy alcsoportja kezdett elterjedni a Közel-Keleten, Afrikában és Európában, Európába körülbelül tízezer évvel ezelőtt érkeztek" 

- magyarázta Vang

Az egyik nem ázsiai csoport visszavándorolt keletre, így a csak Ázsiában élőkkel keveredve egy sor vegyes populáció jött létre Észak-Kínában, mielőtt megindultak volna az emberrel együtt Amerikába.

photo_camera A háziasított kutyák migrációja a kutatók szerint. 33 ezer éve Dél-Ázsiából eljutottak a Közel-Keletre, majd egy részük visszekerült Ázsiába tízezer évvel ezelőtt. (Forrás: Nature)

A szürke farkasról úgy tartják, több mint négyszáz kutyafajta közös felmenője, ám vitatják, hol, mikor és hogyan zajlott a háziasítása.

A világszerte gyűjtött minták alapján a tanulmány alapos genetikai bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a kutya Kelet-Ázsia déli régiójából származik, jelentette ki Vang.

A tanulmány a kutya háziasításának történetét két szakaszban vázolja fel. Először vadon élő ősükből, a szürke farkasból tenyésztették ki az első háziasított kutyákat, majd a második szakaszban az első kutyák közül tovább válogattak, hogy képességeik és alakjuk alapján újabb fajtákat hozzanak létre.

A kutatók jelenleg is folytatják a tanulmányt, igyekeznek pontosabban meghatározni a kutya háziasításának pontos helyét. 

A kutyák eredetéről, háziasításáról és az ekörül folyó tudományos diskurzusról egyébként Barotányi Zoltán írt egy jó összefoglalót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.