Egyáltalán nem szempont, hogy milyen minőségű házak épülnek a CSOK-ból

gazdaság
2016 január 21., 15:29
comments 148

A napi.hu-n jelent meg egy részletes cikk arról, hogy az ég egy adta világon senki nem fogja majd ellenőrizni, a gyerekvállalást és lakáspiacot egyszerre felpörgetni szándékozó, valójában csak a módosabb felső-középosztálynak kedvező kormányzati lakásépítési programban, a CSOK-ban milyen minőségű ingatlanok épülnek majd. 

A lap kíváncsi volt, mennyire lesz majd szempont az energiahatékonyság, a széndioxid-kibocsátás, a hűtés és fűtés és egyéb hasonló szempontok, és azt a választ kapták az NGM-től, hogy

A költségvetési támogatásból megvalósuló épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os tárca nélküli miniszteri (TNM) rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra.

A jelenleg hatályos, 7/2006-os TNM rendelet szerint az állami forrásból is megvalósuló építkezéseknél a 2018 utáni, a jelenleginél sokkal szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni: a falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenni.

Az NGM válasza szerint az Otthonteremtési programban szereplő támogatások nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak. Sőt, az energiahatékonyságra vonatkozó feltételek teljes egészében kikerültek a CSOK támogatási rendszeréből. 

A hatályos rendelkezések szerint a lakóingatlanok energiaosztályát nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, így az energiatanúsítványt benyújtására sincs szükség a továbbiakban.

- írja a lap. 

Pedig az uniós elvárásoknak megfelelő szigorításokat így is az utolsók között hozta meg Magyarország az EU-ban, most pedig rögtön felmentést is adnak egy csomó, a közeljövőben épülő ingatlan számára az egész alól. Mint ahogy a cikkben összefoglalták, a következő két évben tömegével és tudatosan épülnek majd olyan házak Magyarországon, melyek két év múlva elavulnak, miközben az életciklusok 50-100 év. 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet számításai szerint az építtetők a következő 5-10 évben rezsiben kifizetik azt a pluszt, amivel most többe kerülne egy takarékos ház kivitelezése.

Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy ha az építkezés elhúzódik, a használatba vételi engedélyt csak 2018-ban kérik, akkor már a szigorúbb szabályok lesznek rájuk érvényesek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.