Átok ül egy amerikai házon: mindenki itt keresi az elveszett telefonját

TECH
2016 január 22., 13:28
comments 74

 Igazi XXI. századi misztikus történet Christina Lee-é és Michael Sabáé.

A fiatal amerikai pár tavaly költözött be egy Atlanta külvárosában található kis házba. Egy hónapja sem laktak ott, amikor egy dühös család kopogott az ajtón, valami elveszett telefont keresve. Meg is mutatták, hogy a mobilkereső alkalmazásuk vezette oda őket. Két hónap múlva megint jött egy csapat, ugyanilyen okokból. Aztán újra és újra. Volt, aki reggel, volt, aki az éjszaka közepén, és akadt, aki napközben. Előfordult olyan hónap, amikor négyen érkeztek. 2015 februárja óta összesen 12-en keresték a telefonjukat Lee-éken.

Az Amerika és Magyarország közötti kulturális különbségeket mutatja, hogy a telefonkeresők háromnegyede simán elhitte a párnak, hogy nincs odabent a telefonjuk, és csak negyedük nézte tolvajnak őket. Ráadásul senki sem vetett be fizikai erőszakot.

A legkellemetlenebb eset az volt, amikor egy eltűnt lány és a telefonja után kutató rendőrök kopogtattak. A háziaknak egy órán át kellett odakint szobrozniuk, míg a rendőrök eldöntötték, hogy csak házkutatási engedély birtokában fogják átkutatni a házat, de addig még vécére sem engedték vissza őket és úgy beszéltek velük, mintha máris egy emberrablási ügy gyanúsítottjai lennének.

A pár attól is tart, hogy a rendőrök egyszer majd kopogtatás nélkül rúgják rájuk az ajtót, ami más helyen már megtörtént egy hibás Find-My-iPhone-riasztás következtében.

Egyelőre a megkérdezett szakértők is teljesen tanácstalanok. A zavarodottság oka az, hogy az esetekben nincsen semmi közös. A keresett telefonok között ugyanúgy akadtak iPhone-ok, mint androidos készülékek, különböztek a kereső applikációk is, csakúgy, mint az érintett mobilszolgáltatók.

Ez utóbbi azért érdekes, mert eddig egy ehhez hasonló ügy akadt, amikor egy Las Vegas-i házban egymás után keresték a Sprint nevű szolgáltató ügyfeleinek elveszett készülékeit. Itt az a hiba okozta a jelenséget, hogy a ház véletlenül a legközelebbi adótorony vételkörzetének mértani középpontjában állt. A telefonkereső appok pedig úgy dolgoznak, hogy ha éppen nincsenek további pontosító adataik a precizebb helymeghatározáshoz, akkor úgy veszik, mintha a készülék a bemért cella középpontjában lenne.

Az appok a használhatóan pontos telefon-helymeghatározáshoz elemzik a készülék GPS-datait, a cellainformációkat, illetve a Wifi-használat nyomait, és e három paraméterből állapítják meg a készülék aktuális helyét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.