Ismétlem: ne essen teherbe!!

egészség
2016 január 24., 13:02

Míg 2015 az ebola elleni küzdelemről szólt, úgy 2016 világjárványa a zika vírus lehet. A latin-amerikai pánikot keltő kórokozó 1947 óta ismert az orvosok előtt, ám a világ figyelmét csak a múlt év végén keltette fel.

A vírusfertőzést az ún. egyiptomi szúnyogok terjesztik, emberről emberre nem terjed, ám a zikás beteg vérében lévő vírust a következő csípéssel továbbadó szúnyogok révén így is gyorsan nő a fertőzöttek száma.

A zika tünetei többnyire nem súlyosak, az emberek egyötödénél okoznak enyhe, influenzához hasonló tüneteket, de a terhesség bármely szakában megfertőződő nők magzatai számára a zika komoly veszélyt jelent.

A mikrokefália (kóros kisfejűség) ritka, elsősorban genetikai hátterű magzati fejlődési rendellenesség. Az agy és az idegrendszer fejletlensége nagyon súlyos, és élettel összeegyeztethetetlen állapotot is eredményezhet.

Brazíliában a korábbi évi pár száz esettel szemben október óta már több mint 3500 mikrokefáliás esetet diagnosztizáltak, és egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el a hatóságok.

Már több mint 20 országban azonosítottak zikás beteget

Dél-és Közép-Amerika és a Karib-térség mellett az Egyesült Királyság, az Amerikai Egyesült Államok is diagnosztizált fertőzött utazót a napokban, és a fertőzés várhatóan tovább terjed majd a latin-amerikai térségben, sőt, akár a világban is, hiszen a nyáron Brazília rendezi meg az olimpiai játékokat.

Védőoltás nincs. A "megoldás": ne menj oda, ha ott vagy, ne ess teherbe

Mivel a a fertőzött szúnyog csípése ellen nem igazán lehet hatékonyan védekezni, ezért az egészségügyi hatóságok az USA-t követve egyre több helyen azt javasolják a terhességet tervező, vagy már várandós nőknek, hogy ha tehetik, ne utazzanak a leginkább érintett területekre.

A legfertőzöttebb államok eddig mindössze annyit tudtak tenni, hogy azt tanácsolják a nőknek, a járvány lecsengéséig, 2018-ig ne essenek teherbe.

Persze, mi sem egyszerűbb ez a világ olyan tájain, ahol a fogamzásgátlást tiltja az egyház, és a szegények tömegei amúgy sem lennének képesek megfizetni.

Marad az abortusz?

Ez lehetne a végső megoldás, hogy megelőzzék a súlyosan sérült, sokszor élettel összeegyeztethetlen állapotú magzatok tömeges megszületését.

Csakhogy a terhességmegszakításnak a térség több országában nemcsak vallási akadályai vannak, hanem az állam is tiltja, sőt sokhelyütt súlyosan bünteti is az abortuszt.

  • El Salvadorban (eddig közel hatezer regisztrált zikás megbetegedés) a világ legszigorúbb szabályozása él. Itt akár 40 éves börtön is várhat a terhességét megszakítani próbáló (sőt, sokszor a spontán elvetélő) nőkre, illetve a nekik segítséget nyújtókra is. Kivétel nincs: jelenleg akár a vetélést, halva szülést, a magzat halálával járó koraszülést is művi abortusznak tekinthetik.
  • Haiti, Honduras, és Suriname, a Dominikai Köztársaság és Nicaragua (szintén zika-vírussal fertőzött országok) törvényei egyaránt tiltják az abortuszt.
  • Brazíliában és néhány más térségbeli országban a terhességmegszakítás fő szabályként nem engedélyezett, de bizonyított, élettel összeegyeztethetetlen magzati elváltozások, így valószínűleg a súlyosabb mikrokefáliás deformitások esetén (illetve erőszak esetén, az anya életveszélye miatt) lehetséges. Jelenleg 1 millió illegális abortuszt végeznek az országban.

A zika-járvány feloldhatja az abortusztilalmat?

Ez egy igen jó kérdés, és Slate bloggere szerint nem kizárt, hogy a totális tiltás épp a zikával összefüggésben enyhülhet majd a közeljövőben. Volt már hasonlóra példa: a XX. század elején Amerikában egy másik születési rendellenességet okozó, tömeges vírusos megbetegedés a rubeola indította a társadalmi vitát a reprodukciós jogokról.

Csakhogy az optimista jövőképet meglehetősen árnyalja a tény, hogy nagyon nehéz igazolni magát a fertőzés tényét, és megállapítani a kialakuló magzati fejlődési rendellenesség súlyosságát is:

  • nagyon nehéz diagnosztizálni, és nem lehet a terhesség elején megállapítani a bajt: fertőzés gyanúja esetén ultrahangos vizsgálatokon lehet figyelemmel kísérni a magzat fejlődését, illetve már előrehaladott terhesség esetén magzatvíz vizsgálattal lehet kimutatni a vírus jelenlétét.
  • a mikrokefália, és a zikával összefüggésbe hozottt más, autoimmun betegségek nem minden esetben okoznak élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessséget
  • sokszor a magzati vizsgálatokkal egyáltalán nem is észlelhető a baj, csak a már megszületett csecsemőknél tudják megállapítani a fertőzés következményeit.

Így aztán ameddig nincs védőoltás, addig a fertőzött területen élők számára

a legbiztosabb megelőzés valamilyen olcsó, mindenki számára elérhető és biztonságos fogamzásgátló eszköz lehetne.

Ameddig ezt nem tekintik államcélnak, addig marad a szúnyogháló és az önmegtartóztatási kampány. Mi ez utóbbiban nem annyira bíznánk a helyükben.

<br>

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.