Megvan az első fehér brit fiatal, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz

külföld
2016 január 24., 14:38
comments 208

A húszéves Jack Letts bizonyos értelemben történelmet írt, őt azonosították az első olyan fehér brit férfiként, aki csatlakozott a dzsihadista terrorszervezethez. Az Iszlám Állam terroristái között eddig is fordultak elő százával brit állampolgárok, de ők jellemzően másod-harmadgenerációs bevándorlócsaládból érkező, már Angliában született muszlimok voltak. Letts viszont sokadgenercáiósan brit, igaz most már Ibrahim vagy Abu Muhammed néven nevezteti magát.

18 éves volt, amikor eljutott Szíriába, ekkor tért át az iszlámra is. Szüleinek 2014-ben jelentette be, hogy csatlakozott a terrorszervezethez, illetve ekkor mondta el azt is, hogy elvett Szíriában egy iraki nőt ebben az évben.

photo_camera

Letts egy oxfordi iskolában tanult, világi nevelést kapott, ivott alkoholt és fogyasztott marihuánát is, tényleg semmi nem utalt arra, hogy egy nap a radikális iszlamizmus kötelékében fog kikötni. Apja organikus mezőgazdasággal foglalkozik, anyja szerkesztő egy könyvkiadónál. Mindketten arról beszéltek brit lapoknak, hogy nagyon aggódnak gyermekük biztonságáért. Jack korábban azt mondta a szüleinek, hogy Kuvaitba megy, hogy megtanuljon arabul, de valójában ekkor Szíriába utazott.

Egykori iskolatársai sem értik mi történt, egyszerűen a döntése, hogy csatlakozzon a terroristákhoz, teljesen felfoghatatlannak tűnik.

Letts állítólag az arab tavasz idején kezdett el érdeklődni a Közel-Kelet iránt, ekkor kezdett el arabul tanulni és egy oxfordi mecsetet látogatni. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.