Szervezetten szállíthatja a finn határra a menekülteket az orosz titkosszolgálat

A finn STT hírügynökség jelentése szerint egy orosz határőr bevallotta, hogy a KGB-utód orosz titkosszolgálat, az FSZB szervezetten szállítja a menekülteket Oroszországon át a finn határra. A finn hatóságok egy ideje már gyanakodtak erre, ha igaz az STT értesülése, akkor ez a gyanú most megerősítést nyerhet.

Finnországba eddig is jellemzően Oroszországon át érkeztek a menekültek - az európai útvonalat választók inkább Svédországban szoktak kikötni. A finn hatóságok egy ideje már gyanították, hogy Oroszország, ha akarná, megakadályozhatná a menekülthullámot, de ehelyett valószínűleg inkább megkönnyíti a menekültek eljutását az EU-ba.

Az STT fotóriporterének, aki a sallai határátkelő orosz oldalán készített képriportot az Ilta-Sanomat bulvárlapnak, egy orosz határőr kotyogta el, hogy a határtól hetven kilométerre, az oroszországi Alakurttiban autókban várakozó több tucatnyi menekült az FSZB szervezésében utazik.

A finn külügyminiszter, Timo Soini szombaton a térségben járt. Azt mondta, hogy látogatása megerősítette a gyanút, hogy a menekülteket oroszok szállítják a határra. "Az a benyomásom támadt, hogy valagi szervezi és szabályozza a dolgokat a határ orosz oldalán. Elég nyilvánvaló, hogy ez szervezett jelenség" - mondta. (Via YLE)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.