Az Adidas felmondta a szponzori szerződését a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A következő négy évben mintegy 30 millió dollár szponzorációtól esik el a Nemzetközi Atéltikai Szövetség (IAAF). A szervezet főszponzora, az Adidas négy évvel a lejárta előtt felmondta a 2008-ban kötött 11 éves szerződését az IAAF-fel, amit a múlt év végén előbb doppingbotrány, majd korrupciós botrány is megrázott.

A Doppingellenes Világügynökség (WADA) tavaly novemberi jelentése szerint Oroszországban államilag szervezetten doppingolták a sportolókat, illegálisan befolyásolva ezzel világversenyek és olimpiák eredményét. Az egész sportot megrázó doppingbotrányt követően a vizsgálódó független bizottság januárban újabb jelentést tett közzé.

Ebben már nem a doppingról, hanem a sportág vezetését behálózó korrupcióról volt szó.

A jelentés szerint az előző IAAF-elnök, Lamine Diack alatt a korrupció vált a szervezet működési alapelvévé. A jelentés szerint elképzelhetetlen, hogy a szövetség vezetői ne tudtak volna erről. Ez különösen kellemetlen a tavaly elnökké választott brit Sebastian Coe-nak, aki Diack elnöksége alatt alelnöke volt a szövetségnek. Bár az is igaz, hogy a vizsgálatot vezető Dick Pound még mindig Coe-t tartja a legalkalmasabbnak a szervezet megújítására.

Az IAAF az Adidas döntése miatt a következő négy évben a becslések szerint több mint 30 millió dollár támogatástól eshet el. A 2008-ban 11 évre kötött szerződésben ugyan csak 33 millió dolláros támogatásról volt szó, de az üzlet részleteit ismerők szerint a terméktámogatással és készpénzes támogatással együtt valójában évi nyolcmillió dollárról beszélhetünk.

Ez komoly csapás, amit továbbiak is követhetnek még:

a doppingbotránnyal és a korrupciós botránnyal még nincs vége a vizsgálatoknak, a francia ügyészség most a világversenyek odaítélésével kapcsolatban kezdett nyomozást.

A gyanú szerint ezeket a FIFÁ-nál már látott gyakorlat szerint, kenőpénzek fejében ítélték oda a pályázóknak. (Via BBC)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.