Egy alkotmánymódosítás szerint Emomali Rahmon élete végéig megtarthatná a hatalmát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Van a világ legdallamosabb nevű elnöke, Emomali Rahmon, a tádzsik államfő. Aki esetleg nem érezné a név dallamát, próbálja erre ráénekelni:

Így:

Emomali Rahmon - sometime! Emomali Rahmon - sometime!

Jó hírünk van Emomali Rahmon kedvelőinek: a tádzsik parlament támogatta azt az alkotmánymódosítást, amivel a most 63 éves elkök élete végéig pozícióban maradhat.

Emomali Rahmon a szovjet időkben tsz-elnök volt, 1992 óta irányítja Tádzsikisztánt. A tádzsik népnek sajnos Emomali Rahmon nevének dallamosságán túl más, sokkal rosszabb tapasztalatai is vannak az elnökről, Rahmon ugyanis egy diktátor, aki elképesztő személyi kultuszt épített fel maga köré.

A tádzsik alkotmány szerint egy elnöki ciklus 7 éves, és egy ember maximum kétszer lehet elnök, de a módosítás szerint ez a szabály nem vonatkozik a Nemzet Vezetőjére. Rahmon tavaly kapta meg a Nemzet Vezetője címet.

Az elnök már többször vitt keresztül olyan alkotmánymódosításokat, amik segítségével hatalomban maradhatott, de ez az első olyan, amivel nemcsak hosszabbítgat, hanem élete végéig megadná magának a lehetőséget, hogy pozícióban maradjon.

Emomeli Rahmon (Alexei Druzhinin/RIA Novosti)

Az alkotmánymódosítást még el kell fogadnia a tádzsik alkotmánybíróságnak is. Ha ez megtörténik, akkor mehet a buli.

Emomali Rahmon - sometime

Ezen kívül egy másik módosítást is keresztülvert az elnök a parlamenten. Eddig csak 35 évesek vagy idősebbek indulhattak az elnökválasztáson, ezt a korhatárt azonban most leszállítják 30 évre. Többek szerint ezzel Rahmon így biztosítja be, hogy szükség esetén fia, a 27 éves Rusztem Emomali is indulhasson a 2020-as elnökválasztáson. (Guardian)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.