Befolyásolhatja az egészségedet, milyen pózban alszol éjszakánként

alvás
2016 január 26., 11:40

Ha te is nagyon unod már, hogy az alvási pozícióddal kapcsolatban mindenhol csak légből kapott személyiségleírásokat olvashatsz (pl. aki a hátán alszik, magabiztos; aki gombócban, az önbizalomhiányos stb.), végre fellélegezhetsz, mert itt egy végre egy szinttel tudományosabb összefoglaló az alvópózokról. A Daily Mail gyűjtött össze egy csomó ezzel kapcsolatos kutatást, és szedte csokorba, milyen egészségügyi előnyei és hátrányai vannak, ha éppen a hátunkon, az oldalunkon vagy a hasunkon fekszünk éjszaka.

Bal oldalon aludni

photo_camera

Előnye: Jó hír azoknak, akiknek gyakran ég a gyomruk, hogy a bal oldalon fekvés állítólag segít csillapítani a gyomorsavképződést.Amikor a bal oldalunkon fekszünk, a szerveink megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy mérsékeljék a gyomorsav nyelőcsőbe kerülését.
Hátránya: Egy felmérésben résztvevő emberek egyik fele a jobb, másik fele a bal oldalán aludt. Míg a jobb oldalon alvóknak csak 14,6%-a számolt be rémálmokról, addig a bal oldalukon fekvőknek 40,9%-a álmodott rosszat. Valószínűleg ez a póz okozza a rossz álmokat.

Háton aludni

photo_camera

Előnye: Ha a hátadon alszol, kevésbé fog fájni a hátad, persze ehhez megfelelő matrac és párna is kell, de ez az a póz, ami a gerincednek a legjobb. Egy kozmetikai sebész szerint a szépségnek is jót tesz a háton alvás, minden más egyéb pózban ugyanis az arc érintkezik a párnával, ami izzadást, és a pórusok eltömítését eredményezheti.
Hátránya: Azoknak, akik a hátukon alszanak, nagyobb az esélyük a horkolásra és az úgynevezett alvási apnoéra, ami egy közepesen súlyos alvászavar. Az alvási apnoe azzal jár, hogy éjszakánként több alkalommal kb. 10 másodpercre abbamarad a légzés, ennek pedig negatív hatása van az egészségre nézve: nap közben fáradtságot, illetve magas vérnyomást, cukorbetegséget, depressziót okozhat.

Magzatpózban aludni

photo_camera

Előnye: Állítólag ebben a pózban aludhatjuk át az éjszakát a legnyugodtabban, a magzatpóz ugyanis lehetővé teszi a szabad mozgolódást és a könnyű légzést. Felmérések szerint azok az emberek, akik magzatpózban alszanak, rendezettebb életű emberek, akik ezt a gyerekkori pózt hívják segítségül éjszakánként, hogy feldolgozzák a felgyülemlett stresszt, igen hatásosan. Tehát ha stresszes az életed, próbálj meg így aludni.
Hátránya: Ha fáj a nyakad, semmiképp se aludj így, mert még jobban fájni fog, kivéve, ha megfelelően vastag párnát teszel a kezed és a fejed közé. Hiába kényelmes ez a póz akár párna nélkül is, ha nem használsz párnát, reggelre a kezed és a nyakad is nagyon el fog zsibbadni.

Jobb oldalon aludni

photo_camera

Előnye: Ha magas a vérnyomásod, ez a póz segít, hogy enyhíts rajta egy kicsit. Mivel a szív a test bal oldalán van, ha jobb oldaladon fekszel, a szívedre nem nehezedik rá semmi, több hely jut neki. A jobb oldalon fekvés ezen kívül állítólag még az Alzheimer megelőzésében is segít, mivel ez a póz kifejezetten segíti az agyban képződő káros anyagok kiürülését. (Már ha tényleg vannak ilyenek!)
Hátránya: Terhes nőknek nem ajánlott jobb oldalon aludniuk, mert ez megnövelheti a halvaszületés veszélyét. Kutatók szerint ez a póz mérsékli a véráramlást, ez tesz rosszat a babának.

Hason aludni

photo_camera

Előnye: Ha teleetted magadat alvás előtt, ez a póz a legmegfelelőbb ahhoz, hogy kipihend a teltségérzetet, akkor is, ha a józan ész egyébként azt diktálná, ne feküdj a hasadra nagy kajálás után. A póz nem csak az emésztésben segít, hanem állítólag a legizgalmasabbakat is ebben a helyzetben lehet álmodni.
Hátránya: Az izomzat szempontjából a lehető legszerencsétlenebb, ha a hasadon fekszel, mert nagyon nagy az esélye, hogy reggelre jól elgémberedsz. Ha tartósan a hasadon fekszel, túlnyújthatsz bizonyos izmokat, arról nem is beszélve, hogy lélegezni is nehezebb így


Konklúzió: minden póznak megvan a maga előnye és hátránya, aludj úgy, ahogy neked jólesik!

photo_camera