Börtönben ülsz? Vállalnak!

jog
2016 január 26., 14:27
comments 132

Elképesztő körülmények között raboskodnak a rabok Magyarországon: sok börtön az alapvető európai normáknak sem felel meg, így akinek van egy csöpp esze, beperli a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán az emberhez méltatlan fogva tartási körülmények miatt, és a végén jó eséllyel megítélnek neki egy csomó pénzt.

Tavaly márciusban hat magyar rabnak ítéltek meg Strasbourgban összesen 26 millió forintos kártérítést, többek között azért, mert a cellában egy fogva tartottra 1,76 négyzetméternyi hely jutott, ami egy kutyának is kevés, nemhogy embernek. 

Nyáron Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője kapott Strasbourgban kétmillió forintos kártérítést, mert az ítélet szerint indokolatlanul tartották fogva, és nem vizsgálták ki elég gyorsan az ügyét, de sok száz hasonló tárgyú kérelem vár bírósági döntésre, és a precedensek azt mutatják, hogy a rabok a legtöbb esetben szinte biztosan számíthatnak kártérítésre a magyar államtól, az pedig kénytelen fizetni - az eddig benyújottt kérelmeket figyelembe véve legalább további 1,6 milliárd forintot.

Na de nem lehet mindenki egy Galambos Lajos - hogyan jut el egy átlagos magyar rab Strasbourgig kapcsolatok, pénz és jogi szakismeretek híján?

Úgy, hogy felmegy az internetre, és jön szembe a hirdetés. Ez itt:

photo_camera

Annak aki nem ismerné: a bortonkarterites.com kifejezetten arra szakosodott, hogy összegyűjtse a börtönben ülő vagy már szabadult magyar, illetve román rabokat, és egészen Strasbourgig repítse őket. Tökéletes üzlet: a silány börtönkörülményeket tekintve szinte garantált a siker.

photo_camera

Bár az apró részletek, például hogy mennyibe kerül egy rabnak ez az egész, esetleg a megítélt kártérítés mekkora része köt ki jutalék címén a börtönkártérítőknél, nem derülnek ki, erős a gyanúm, hogy az Európai Kártérítési Képviselet nevű társaság nem ingyen kínálja a szolgáltatásait - a weboldalából ítélve egyáltalán nem galamblelkű civil szervezetnek tűnik, hanem minden hájjal megkent ügyvédek nemzetközi csapatának, a fejlécben a műveleti területtel: London - Strasbourg - Budapest - Bucharest.

És hogy mit ígérnek?

  • Összeállítjuk kártérítési kérelmének anyagát
  • Megindítjuk a kártérítési eljárást a strasbourgi bíróságon
  • Hatékony képviselet biztosítása a kártérítési eljárás során
  • Megelőlegezzük a költségeket
  • Közvetlen európai ügyintézés
  • Átlagnál magasabb kártérítési összegek
  • Kezdő költségek nélküli eljárás indítás

A jelentkezés úgy történik, hogy az egyszeri fogva tartott egy formba beírja börtönbeli postacímét (azonosítási szám; zárkaszám; város; irányítószám; postafiók), szabadulásának időpontját és emailcímét, vagy ha tud telefonálni, hívja a megadott számot, aztán hátradől, és vár.

photo_camera

Bár szabadlábon vagyok, természetesen gondolkodás nélkül jelentkeztem, megadtam az adataimat, hátradőltem, és sajnos azóta is várok - az Európai Kártérítési Képviselet napok óta nem jelentkezik. Hívtam is őket, de csak egy szintetizált hangú üzenetrögzítő veszi fel, emberrel nem lehet beszélni. Azóta se egy mail, se egy telefon. Ha rab lennék, most nagyon el lennék keseredve!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.