Németh Szilárd: Az ellenzéki terrorveszélyről szóló javaslatok nem garantálják a magyar családok és gyerekek biztonságát

POLITIKA
2016 január 26., 14:17
comments 273

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 

"a törvénytisztelő, tisztességes magyar családoknak nem kell attól tartani, hogy ellenük fordulna a terrorveszély-helyzet." 

Németh szerint az alaptörvényt úgy kell megváltoztatni, hogy a biztonság maradjon az elsődleges. A Fidesz alelnöke szerint az ellenzéki javaslatok 

"nem garantálnák a magyar családok, gyermekek biztonságát."

A párt arra kérte az önkormányzatokat, hogy képviselőtestületi határozatban álljanak ki a kötelező betelepítési kvóta ellen. Eddig harminchat önkormányzat döntött így. 

Fotó: Botos Tamás
photo_camera

A Honvédelmi Minisztérium január közepén állt elő a terrorveszélyről szóló hatodik alaptörvény-módosítással. A tervezet szerint a kormány saját hatáskörben rendelhetné el hatvan napra a terrorveszélyt, ami megengedné pl. a határok lezárását, a kijárási tilalom elrendelését, a média korlátozását, az internetforgalom ellenőrzését, a rendezvények betiltását, a hadsereg bevetését. A párt a módosítás szükségességét azzal indokolja, hogy megváltozott Európában a fenyegetettség és a jelenlegi jogi környezet nem teszi lehetővé, hogy a Honvédség egy esetleges terrorcselekménynél, vagy annak megelőzésénél segítse a rendőrségnek. Az alaptörvény-módosításhoz kétharmad szükséges, amivel jelenleg nem rendelkezik a Fidesz-KDNP frakció.

Minden parlamenti ellenzéki párt előállt saját javaslattal. Az MSZP-é biztosítaná a kormány hatékony fellépését egy terrortámadás után, vagy annak közvetlen veszélye esetén, de a rendkívüli intézkedések hosszabb időre való fenntartását, a Magyar Honvédség szerepét, és az alapvető jogok korlátozását az Országgyűlés kétharmados döntésétől tenné függővé. 

photo_camera

A Jobbik alapvetően egyetért a Fidesz kezdeményezésével, de a kormány helyett az Országgyűlés négyötödös felhatalmazásához kötnék a különleges intézkedések bevezetését. A hatvan napos időtartamot pedig harminc napra csökkentenék, aminek meghosszabbításához szintén a képviselők szavazataira lenne szükség. 

Az LMP szerint az alaptörvény már most is hatékony védelmet nyújt a terrorfenyegetettség ellen, de hajlandóak lennének tárgyalni a módosításról, ha kormány elárulná, hogy milyen veszélyről tud, ami indokolja a változtatásokat. A párt a korábban már benyújtott büntető törvénykönyv módosítását kezdeményező javaslatát, ami a jelenleginél hatékonyabban tiltaná terroristacsoportok szervezését, és elősegítené az országon áthaladó terroristák hatékonyabb kiszűrését is, újra beterjeszti. Az LMP keddre egyeztetésre hívta a Jobbikot és az MSZP-t, hogy közösen lépjenek fel, de egyik ellenzéki párt sem fogadta el a meghívást. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.