Bemutatják a Saul fiát Németországban is, és az alkotók szerint a cél, hogy a film révén holokauszt témája ismét bekerüljön ott a közbeszédbe

Nemes Jeles László Golden Globe-ot nyert, Oscar-díjra is jelölt filmjét március 10-étől fogják vetíteni a német mozik, de egy díszbemutatót már tartottak Berlinben kedd este a film finanszírozásában is részt vevő Jewish Claims Conference (JCC) szervezésében. 

A rendezvényen a legtöbb német parlamenti párt és több civil szervezet is képviseltette magát. 

Kevin Winter/Getty Images/AFP

A vetítés utáni pódiumbeszélgetésen Greg Schneider, a JCC ügyvezető alelnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a túlélők visszaemlékezéseiben közös elem, hogy a vészkorszak emlékét meg kell őrizni és tovább kell adni, ezért is igen hálás, hogy elkészült a Saul fia, hiszen nézők százezreihez, akár millióihoz viszi közelebb a történteket. 

Sipos Gábor, a film egyik producere az MTI-nek azt mondta: a Saul fiát Németországban forgalmazó nemzetközi cégnek ügyesen kell lavíroznia, hogy a német nézőket beültesse a filmre. Az alkotók remélik, hogy ez sikerül is majd, és a film révén a holokauszt témája ismét bekerül a közbeszédbe, és a felnövekvő nemzedékek is megismerkednek vele.

Röhrig Géza, a film főszereplője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy hazai, német forgalmazót nem sikerült megnyerni a Saul fiához. Elmondta, hogy a hatvanas-hetvenes években Nyugat-Németországban példás módon szembenéztek a náci múlttal, de mostanra mintha alábbhagyott volna ez a múltfeldolgozó munka. Hozzátette: reméli, hogy a német nézők és a média nem szabotálják el a Saul fiát, hanem adnak egy esélyt a filmnek. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.