Elítélt háborús bűnös segíthette Mészáros Lőrinc horvátországi fociklubvásárlását

gazdaság
2016 január 27., 10:47
comments 36

Az Orbán Viktor közeli polgármester a legnagyobb árbevételű cégén, a Mészáros és Mészáros Kft. keresztül vásárolhatja meg a horvát bajnokság utolsó előtti helyén álló NK Osijek 46,6 százalékát. A Magyar Narancs cikke szerint további 44-45 százalékot egy eszéki üzletemberrel közösen, Ivan Meštrović-csal szerezhetnek meg úgy, hogy hozzájuk kerül a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is.

Mészáros egyelőre mindössze százezer kunát, azaz mintegy négymillió forintot fizetett ki foglalóként, készpénzben. De a klub adósságállományának rendezése végül az egymilliárd forint körüli összeget is elérheti. Arról, hogy kétmillió euró áll rendelkezésre a klub működtetéséhez, Mészáros egy banki igazolást küldött el az eszéki városi tanácsnak a lap szerint.

A városi tanács január 19-ei ülésén ott járt a lap újságírója is, és akkor többen is kifogásolták, hogy Mészárosnak adják el a klubot, a baloldali ellenzék képviselője, Jaroslav Pecnik például alvilági üzletembernek nevezte Orbán Viktor bizalmasát.

A január 19-i ülésen az eszéki képviselők hosszasan tanácskoztak a klub eladásáról, és többször felmerült: nem biztos, hogy jó megoldás Mészárosra bízni a klubot, de nincs más választásuk, hiszen ha nem ír alá az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet.

photo_camera Glavas még 2007-ben (AFP / STRINGER)

Ivan Vrkić polgármester ugyanakkor kiállt Mészáros mellett és őt amúgy is csak az érdekelte, hogy a klub megmeneküljön. És minden átlátható és tiszta volt. Akkor nem tudott választ adni, hogy ki ajánlotta be Mészárost, mint érdeklődőt.

Viszont a városi ülés végén nyilvánosan köszöntetett mondott egy Branimir Glavaš-nak, akiről a lap szerint azt mondta, hogy

idehozta ezt a vevőt, vevőket, és velem erről beszélgetett”.

A MaNCs újságírója a helyszínen több képviselővel is beszélt, próbálta megtudni, hogyan nézett ki a tulajdonosváltás. Többen nem akartak beszélni, de akadtak, akik szintén Glavašt említették, mint aki összekötötte a városvezetést és az új tulajdonosokat.

Branimir Glavaš horvát tábornok volt, Eszék védelmét irányított a délszláv háborúban, és a vádak szerint félkatonai alakulatot szervezett, melynek szerbek elrablására, megkínzására és kivégzésére adott parancsot.

2009-ben Boszniában tartoztatták le, és ott is ment börtönbe, miután Horvátországban nyolc évre ítélték háborús bűnök miatt. 2015 végén a horvát alkotmánybíróság az ítéletet megsemmisítette, ekkor tért vissza Eszékre. A felmentő ítélethez jogtechnikai kifogások vezettek, Glavaš ártatlanságát sosem mondták ki.

A lap beszélt a visszatérése óta politikusként dolgozó férfival, aki elmondta, hogy ő volt az, aki bevitte Mészáros horvát üzlettársát, Ivan Meštrović-t a polgármesterhez és hármasban gondolkodtak arról, hogyan lehetne megmenteni a klubot. Mészárost már nem ő, hanem Meštrović kereste meg.

Mestrovic az alapító résztulajdonosa annak a dubaji bejegyzésű City Mail nevű kézbesítőcégnek, ami itt Magyarországon az állami Magyar Posta egyetlen engerdélyezett vetélytársa a kis küldemények piacán

A lap információi szerint bár az önkormányzat múlt héten megszavazta az eladást, és Mészárosnak nyolc napja lenne aláírni a szerződéseket, kedd délutánig a felcsúti polgármester nem járt a városban.

A múlt heti tanácsülésen jelen volt az LMP politikusa, Gál József is, aki nekünk azt mondta, hogy az ügyben rengeteg az érdekes ellentmondás, nem világos, Mészáros hogyan talált rá erre a lehetőségre és hogy volt lehetősége például tanulmányozni a klub gazdasági helyzetét. Erről a párt politikusa szerdán sajtótájékoztatót is tartott, de mint elmondta, bár az MTI rendszeresen el szokott menni hasonló rendezvényeikre, erre most nem küldtek tudósítót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.