Elítélt háborús bűnös segíthette Mészáros Lőrinc horvátországi fociklubvásárlását

Az Orbán Viktor közeli polgármester a legnagyobb árbevételű cégén, a Mészáros és Mészáros Kft. keresztül vásárolhatja meg a horvát bajnokság utolsó előtti helyén álló NK Osijek 46,6 százalékát. A Magyar Narancs cikke szerint további 44-45 százalékot egy eszéki üzletemberrel közösen, Ivan Meštrović-csal szerezhetnek meg úgy, hogy hozzájuk kerül a csődeljárás alatt álló városi bank és egy városi cég részesedése is. 

Mészáros egyelőre mindössze százezer kunát, azaz mintegy négymillió forintot fizetett ki foglalóként, készpénzben. De a klub adósságállományának rendezése végül az egymilliárd forint körüli összeget is elérheti. Arról, hogy kétmillió euró áll rendelkezésre a klub működtetéséhez, Mészáros egy banki igazolást küldött el az eszéki városi tanácsnak a lap szerint. 

A városi tanács január 19-ei ülésén ott járt a lap újságírója is, és akkor többen is kifogásolták, hogy Mészárosnak adják el a klubot, a baloldali ellenzék képviselője, Jaroslav Pecnik például alvilági üzletembernek nevezte Orbán Viktor bizalmasát. 

A január 19-i ülésen az eszéki képviselők hosszasan tanácskoztak a klub eladásáról, és többször felmerült: nem biztos, hogy jó megoldás Mészárosra bízni a klubot, de nincs más választásuk, hiszen ha nem ír alá az új befektető, akkor nem is csődeljárás, hanem azonnali megszűnés fenyegeti a sportegyesületet.

Glavas még 2007-ben (AFP / STRINGER)

Ivan Vrkić polgármester ugyanakkor kiállt Mészáros mellett és őt amúgy is csak az érdekelte, hogy a klub megmeneküljön. És minden átlátható és tiszta volt. Akkor nem tudott választ adni, hogy ki ajánlotta be Mészárost, mint érdeklődőt. 

Viszont a városi ülés végén nyilvánosan köszöntetett mondott egy Branimir Glavaš-nak, akiről a lap szerint azt mondta, hogy 

idehozta ezt a vevőt, vevőket, és velem erről beszélgetett”.

A MaNCs újságírója a helyszínen több képviselővel is beszélt, próbálta megtudni, hogyan nézett ki a tulajdonosváltás. Többen nem akartak beszélni, de akadtak, akik szintén Glavašt említették, mint aki összekötötte a városvezetést és az új tulajdonosokat. 

Branimir Glavaš horvát tábornok volt, Eszék védelmét irányított a délszláv háborúban, és a vádak szerint félkatonai alakulatot szervezett, melynek szerbek elrablására, megkínzására és kivégzésére adott parancsot. 

2009-ben Boszniában tartoztatták le, és ott is ment börtönbe, miután Horvátországban nyolc évre ítélték háborús bűnök miatt. 2015 végén a horvát alkotmánybíróság az ítéletet megsemmisítette, ekkor tért vissza Eszékre. A felmentő ítélethez jogtechnikai kifogások vezettek, Glavaš ártatlanságát sosem mondták ki. 

A lap beszélt a visszatérése óta politikusként dolgozó férfival, aki elmondta, hogy ő volt az, aki bevitte Mészáros horvát üzlettársát, Ivan Meštrović-t a polgármesterhez és hármasban gondolkodtak arról, hogyan lehetne megmenteni a klubot. Mészárost már nem ő, hanem Meštrović kereste meg. 

Mestrovic az alapító résztulajdonosa annak a dubaji bejegyzésű City Mail nevű kézbesítőcégnek, ami itt Magyarországon az állami Magyar Posta egyetlen engerdélyezett vetélytársa a kis küldemények piacán

A lap információi szerint bár az önkormányzat múlt héten megszavazta az eladást, és Mészárosnak nyolc napja lenne aláírni a szerződéseket, kedd délutánig a felcsúti polgármester nem járt a városban. 

A múlt heti tanácsülésen jelen volt az LMP politikusa, Gál József is, aki nekünk azt mondta, hogy az ügyben rengeteg az érdekes ellentmondás, nem világos, Mészáros hogyan talált rá erre a lehetőségre és hogy volt lehetősége például tanulmányozni a klub gazdasági helyzetét. Erről a párt politikusa szerdán sajtótájékoztatót is tartott, de mint elmondta, bár az MTI rendszeresen el szokott menni hasonló rendezvényeikre, erre most nem küldtek tudósítót.