Genfben próbálják összehozni a szíriai békét

2016 január 29., péntek 19:00
67

Péntek délután megkezdődtek a közvetett tárgyalások a szíriai békéről Genfben. Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti.

Az ellenzéki részvétel sokáig kérdéses volt. A szíriai ellenzék legynagyobb csoportja, a Mistura és a kormány küldöttsége közötti egyeztetés kezdete után jelentette be: úgy döntöttek, hogy elküldik képviselőiket Genfbe. Tárgyalási Főbizottság egy kisebb, három fős delegációt küld, de tárgyalási felhatalmazás nélkül. Feladatuk az lesz, hogy konzultáljanak a nagyhatalmak képviselőivel.

A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával, de addig nem áll szóba az Aszad-rezsim képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát. A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik.

Az ENSZ-megbízott még korábban bejelentette, hogy ellenzéki bojkott esetén is megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

Már harmadszorra ültek össze a Genfben az ENSZ közvetítői, hogy béketervet dolgozzanak ki a szíriai helyzet rendezésére. A megállapodás lehetősége most azonban még kisebbnek tűnik, mit a megelőző két alkalommal. Az ellenzéki felkelő csoportok garanciát akartak kapni arra, hogy a tárgyalások idejére a szír kormányerők befejezik a bombázásokat és az állásaik elleni szárazföldi támadásokat. A genfi csúcsnak eleve múlt hét hétfőn kellett volna megkezdődnie, de az ellenzéki csoportok követelései miatt csak most tudták megkezdeni.

A tárgyalások első körében el akarják érni, hogy a szemben álló felek tűzszüneti megállapodásokat kössenek egymással, és inkább az Iszlám Állam elleni harcokra koncentrálják erőiket. Ezen túl pedig gondosodjanak arról, hogy a segélyszervezetek el tudják juttatni az adományaikat az ostromlott városokban ragadt lakosságnak. Az egyik legfőbb kérdésről várhatóan mégsem lesz szó, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a helyén maradhat-e. Az eddigi tárgyalások mindig ezen a ponton akadtak el. (Guardian/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt