Genfben próbálják összehozni a szíriai békét

külföld
2016 január 29., 19:00
comments 67

Péntek délután megkezdődtek a közvetett tárgyalások a szíriai békéről Genfben. Az első ülésen a közvetítő Staffan de Mistura ENSZ-megbízott a damaszkuszi kormány delegációjával találkozott. A szíriai küldöttséget Bassár Dzsaafari ENSZ-nagykövet vezeti.

Az ellenzéki részvétel sokáig kérdéses volt. A szíriai ellenzék legynagyobb csoportja, a Mistura és a kormány küldöttsége közötti egyeztetés kezdete után jelentette be: úgy döntöttek, hogy elküldik képviselőiket Genfbe. Tárgyalási Főbizottság egy kisebb, három fős delegációt küld, de tárgyalási felhatalmazás nélkül. Feladatuk az lesz, hogy konzultáljanak a nagyhatalmak képviselőivel.

A Tárgyalási Főbizottság mögött ellenzéki politikusok és fegyveres csoportok koalíciója áll, amely decemberben alakult meg a tárgyalások szándékával, de addig nem áll szóba az Aszad-rezsim képviselőivel, amíg a kormány be nem szünteti a civilek elleni légitámadásokat és a települések ostromát. A főbizottság négy napja Rijádban tanácskozik.

Az ENSZ-megbízott még korábban bejelentette, hogy ellenzéki bojkott esetén is megkezdi az egyeztetéseket a kormány képviselőivel.

Már harmadszorra ültek össze a Genfben az ENSZ közvetítői, hogy béketervet dolgozzanak ki a szíriai helyzet rendezésére. A megállapodás lehetősége most azonban még kisebbnek tűnik, mit a megelőző két alkalommal. Az ellenzéki felkelő csoportok garanciát akartak kapni arra, hogy a tárgyalások idejére a szír kormányerők befejezik a bombázásokat és az állásaik elleni szárazföldi támadásokat. A genfi csúcsnak eleve múlt hét hétfőn kellett volna megkezdődnie, de az ellenzéki csoportok követelései miatt csak most tudták megkezdeni.

A tárgyalások első körében el akarják érni, hogy a szemben álló felek tűzszüneti megállapodásokat kössenek egymással, és inkább az Iszlám Állam elleni harcokra koncentrálják erőiket. Ezen túl pedig gondosodjanak arról, hogy a segélyszervezetek el tudják juttatni az adományaikat az ostromlott városokban ragadt lakosságnak. Az egyik legfőbb kérdésről várhatóan mégsem lesz szó, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök a helyén maradhat-e. Az eddigi tárgyalások mindig ezen a ponton akadtak el. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.