Letiltotta az áfacsalásokról szóló tanulmányt a Földművelésügyi Minisztérium

mezőgazdaság
2016 január 29., 07:48
comments 123

A Népszabadság szerint még 2014 júliusára készült el a minisztérium által megrendelt a magyarországi élelmiszer-termelésről szóló tanulmány a Agrárgazdasági Kutató Intézetnél, de azóta sem publikálták. Pedig még nyilvános szakmai vitára is hívták az érintetteket, aminek meghívója el is érhető, a tanulmány pedig nem. A lap szerint évi ezermilliárd forintot meghaladó áfacsalásról, szürke- és feketefoglalkoztatásról, feketén értékesített állatokról és termésekről számolt be az Agrárkutató dokumentuma.

Fotó: Fazekas Sándor / Facebook
photo_camera Fotó: Fazekas Sándor / Facebook

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek, akik részt vettek a tanulmány írásában azt mondták, hogy semmi olyat nem tettek vizsgálódásaik során, amire az államnak ne lenne módja. Egyszerűen csak összeolvasták a nyilvántartásokat. Például 

ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg? Kétszáz valószínűleg feketevágásra került. 


A tanulmány írói szerint viszont annyi disznó tűnik el az országban, ami házi körülmények között képtelenség feldolgozni. Ugyanígy összehasonlították a magyar és a dán sertéseket, amikből kiderült, hogy a  dán disznó 2,68 kiló takarmánytól hízik egy kilót, a magyarnak ehhez három kiló kell. Egy dán koca 33 malacával szemben a magyar csak 23-at fial. A becslések szerint a feketegazdaság mértéke megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog. A rejtett gazdaság mértéke 2012-ben 650 és 1200 milliárd forint között lehetett ebben az ágazatban, ideértve az elcsalt, emiatt illegális jövedelemnek minősülő, zsebre tett áfát is. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.