Letiltotta az áfacsalásokról szóló tanulmányt a Földművelésügyi Minisztérium

2016 január 29., péntek 7:48
126

A Népszabadság szerint még 2014 júliusára készült el a minisztérium által megrendelt a magyarországi élelmiszer-termelésről szóló tanulmány a Agrárgazdasági Kutató Intézetnél, de azóta sem publikálták. Pedig még nyilvános szakmai vitára is hívták az érintetteket, aminek meghívója el is érhető, a tanulmány pedig nem. A lap szerint évi ezermilliárd forintot meghaladó áfacsalásról, szürke- és feketefoglalkoztatásról, feketén értékesített állatokról és termésekről számolt be az Agrárkutató dokumentuma.

Fotó: Fazekas Sándor / Facebook

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek, akik részt vettek a tanulmány írásában azt mondták, hogy semmi olyat nem tettek vizsgálódásaik során, amire az államnak ne lenne módja. Egyszerűen csak összeolvasták a nyilvántartásokat. Például 

ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg? Kétszáz valószínűleg feketevágásra került. 


A tanulmány írói szerint viszont annyi disznó tűnik el az országban, ami házi körülmények között képtelenség feldolgozni. Ugyanígy összehasonlították a magyar és a dán sertéseket, amikből kiderült, hogy a  dán disznó 2,68 kiló takarmánytól hízik egy kilót, a magyarnak ehhez három kiló kell. Egy dán koca 33 malacával szemben a magyar csak 23-at fial. A becslések szerint a feketegazdaság mértéke megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog. A rejtett gazdaság mértéke 2012-ben 650 és 1200 milliárd forint között lehetett ebben az ágazatban, ideértve az elcsalt, emiatt illegális jövedelemnek minősülő, zsebre tett áfát is. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt