Letiltotta az áfacsalásokról szóló tanulmányt a Földművelésügyi Minisztérium

A Népszabadság szerint még 2014 júliusára készült el a minisztérium által megrendelt a magyarországi élelmiszer-termelésről szóló tanulmány a Agrárgazdasági Kutató Intézetnél, de azóta sem publikálták. Pedig még nyilvános szakmai vitára is hívták az érintetteket, aminek meghívója el is érhető, a tanulmány pedig nem. A lap szerint évi ezermilliárd forintot meghaladó áfacsalásról, szürke- és feketefoglalkoztatásról, feketén értékesített állatokról és termésekről számolt be az Agrárkutató dokumentuma.

Fotó: Fazekas Sándor / Facebook

A Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek, akik részt vettek a tanulmány írásában azt mondták, hogy semmi olyat nem tettek vizsgálódásaik során, amire az államnak ne lenne módja. Egyszerűen csak összeolvasták a nyilvántartásokat. Például 

ha valaki ezer disznót szállít Ausztriába, miként lehet az, hogy csak nyolcszáz érkezik meg? Kétszáz valószínűleg feketevágásra került. 


A tanulmány írói szerint viszont annyi disznó tűnik el az országban, ami házi körülmények között képtelenség feldolgozni. Ugyanígy összehasonlították a magyar és a dán sertéseket, amikből kiderült, hogy a  dán disznó 2,68 kiló takarmánytól hízik egy kilót, a magyarnak ehhez három kiló kell. Egy dán koca 33 malacával szemben a magyar csak 23-at fial. A becslések szerint a feketegazdaság mértéke megyétől függően 32,5 és 49,9 százalék között mozog. A rejtett gazdaság mértéke 2012-ben 650 és 1200 milliárd forint között lehetett ebben az ágazatban, ideértve az elcsalt, emiatt illegális jövedelemnek minősülő, zsebre tett áfát is. (Népszabadság)