Nemes Jeles László az újraírt interjúban: "Nem leptek meg a negatív kommentek"

Ismét elérhetővé vált a nagyon furcsa sorsú Jüdische Allgemeine-interjú Nemes Jeles Lászlóval. Miután a cikk magyar fordítása megjelent, a film készítői rágalomnak nevezték azt, Nemes Jeles pedig azt mondta, a neki tulajdonított idézetek nem hangzottak el.

És valóban elég kemény idézetek voltak, például, hogy Magyarország nem normális ország, ahol sokan a legszívesebben újranyitnák a koncentrációs táborokat, és hogy őt valójában untatják a díjak, Angelina Joile ruhája helyett pedig a holokausztról kellene beszélgetni a díjátadókon.

Az interjút levette oldaláról a lap, majd péntek délután újra megjelent - és ezek közül az idézetek közül egy sem szerepel benne.

Ehelyett az szerepel válaszként Nemestől:

"A Saul fia lett az egyik legnépszerűbb és legnézettebb magyar film az elmúlt években. A negatív kommentek viszont nem leptek meg, mert az antiszemitizmus továbbra is gyakori Magyarországon, a mindennapokban és sok beszélgetésben lehet tapasztalni. A holokausztra pedig továbbra is sokan úgy gondolnak, mint amihez se elkövetőként, se áldozatként nincs közük."

Arra a kérdésre, hogy antiszemita-e az Orbán kormány, a rendező azt mondja: Magyarországon van hagyománya  zsidóellenességnek, és nincs konszenzus arról, hogy ez lerombolja a nemzeti egységet. Más részéről viszont csak Magyarország támogatta ezt a filmet a Filmalapon keresztül, se Németországban, se Ausztriában, se Franciaországban, se Izraelban nem találtak támogatókat.

A végére pedig odaírták, hogy miután egyeztettek a film készítőivel, átírták a szöveget.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.