A Fidesz egy rosszul használt Mao Ce-tung-szlogennel ment neki Vona Gábornak

2016 február 1., hétfő 18:28
103

Vona Gábor Jobbik-elnök hétvégi beszédére szellemesnek szánt közleménnyel reagált a Fidesz-frakció. Beleadtak apait-anyait:

„Vona egy papírtigris, ő mindig arra hajlik, ahonnan a szél fúj. Két éve még az iszlámot tartotta az »emberiség utolsó reményének«, elfogadta Kovács Béla pénzét is és EU képviselőt faragott belőle. Aztán, amikor lett egy milliárdos médiatulajdonos támogatója, akkor rögtön elfelejtette a földosztást és átállt a nagybirtokosok oldalára. Most meg egy követ fúj azokkal, akik mindig is bevándorláspártiak voltak és velük együtt szembemegy a magyar emberek érdekeivel. Vona Gábor inkább ezekről kérdezze meg a szavazóit.”

Rögtön az elején szerepel a „papírtigris” kifejezés, aminek a jelentésével láthatóan nincs tisztában a közlemény szerzője, tökéletesen rosszul használja ugyanis.

Már az is szép csavar, hogy az egykor harcosan antikommunista Fidesz frakciója éppen Mao Ce-tung híres fordulatát idézi.

Papírtigris 1957-ből (Fotó: Wikipedia)

A papírtigris a kínai „zhilaohu” tükörforítása. Régi kínai szólás, de a modern nyugati kultúrába Mao által került. A 40-es években használta a kínai kommunisták ellenségeire, főleg az amerikai imperialistákra. Többször mondta, hogy az USA csupán papírtigris: elsőre félelmetesnek tűnik, de valójában gyenge, nem kell komolyan venni, az eső és a szél is végez vele.

A papírtigris jelentése tehát nem az, hogy „köpönyegforgató”, a véleményét gyakran, az aktuális érdekeknek megfelelően változtató valaki, hanem inkább valami olyasmi, hogy „hangember”. A Fidesz-frakció szakíró zsenije valószínűleg a

szélkakas

szót kereste, de az sem arra hajlik, ahonnan a szél fúj, hanem arra fordul. Ki lehet próbálni, ilyen szép tavaszi időben, semmi hajlékony dolog nem hajlik a szél felé.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt