Gáláns kerekítések és kreatív statisztikahasználat kellettek az NGM sikerpropagandájához

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 2015 áprilisa és novembere között 2700 fővel nőtt a kiskereskedelemben dolgozók létszáma, ami azt bizonyítja, hogy "a kormány jól időzítette a kereskedelemben dolgozók szabad vasárnapjának biztosításával kapcsolatos intézkedését, mivel a növekvő forgalom a megváltozott nyitva tartási rend mellett is nagyobb kiszolgáló személyzetet igényelt".

Valójában az NGM állítása egy dolgot bizonyít:

a kormány kommunikátorai nagyon gálánsan kerekítenek, és elképesztő kreatívan bánnak a statisztikákkal.

Kezdjük a számokkal. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint áprilishoz képest novemberben 2251-gyel többen dolgoztak a kiskereskedelemben, ami még barátok közt sem 2700 fő.

A nagyobb bibi, hogy a minisztérium áprilishoz viszonyítja a novemberi létszámot, pedig még a hülye is tudja, hogy a vasárnapi boltzár március 15-én kezdődött, vagyis áprilisra a boltok már leépítették a személyzetüket. Ezt bizonyítják a KSH statisztikái is, mely szerint 2015 januárjához képest áprilisban háromezerrel kevesebben dolgoztak a kiskereskedelemben.

Az ugyanakkor tény, hogy 2014 novemberéhez képest tavaly novemberben 3101 fővel többen dolgoztak a kiskereskedelemben, ennek viszont valószínűleg nem a vasárnapi zárvatartás az oka, hanem

az online kasszák 2015 januári bevezetése,

ami rákényszerítette a korábban számlákkal ügyeskedőket arra, hogy hirtelen költségeket is teremtsenek, így bejelentették az addig feketén vagy szürkén foglalkoztatott dolgozóikat. (Via Blokkk.com. Címlapkép: MTI Fotó: Nagy Lajos)