Felcsútra kerül Grosics Gyula hagyatéka

sport
2016 február 04., 19:53
comments 143

Születésének 90. évfordulóján az örökösök döntése nyomán a Puskás Intézethez kerültek Grosics Gyulának, az Aranycsapat kapusának sportpályafutásával kapcsolatos trófeái, emlékei és relikviái.

A Puskás Intézet csütörtöki közleménye szerint a 2014-ben, 88 esztendős korában elhunyt legendás labdarúgó egykori kérésnek megfelelően került a hagyatéka az intézményhez.

A több száz tételből álló gyűjtemény Grosics egész pályafutását felöleli, olyan emblematikus tárgyakat foglal magában, mint az olimpiai aranyérem, a világbajnoki ezüstérem, három világbajnokság emlékei, különféle állami kitüntetések, a Nemzet Sportolója oklevél és a Prima Primissima-díj.

"Édesapánk igyekezett a lehető leggondosabban megőrizni hallatlanul sikeres sportpályafutása tárgyi emlékeit, trófeáit, és bár sok mindent elajándékozott vagy jóhiszeműen kölcsönadott életében, nagyon gazdag gyűjteménnyel tudjuk gyarapítani a Puskás Intézet fantasztikus anyagát. Biztosak vagyunk abban, hogy jó kezekben lesznek Grosics Gyula sportrelikviái a magyar futball hagyománya iránt elkötelezett szakemberek felügyelete alatt a Puskás Intézetnél, ahova a tárgyakat maga édesapánk is szánta" - olvasható a kapus három lányának közös közleményében.

A Puskás Intézet a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián működő archívum, múzeum, tudományos központ. A Puskás-gyűjtemény tavaly kiegészült a korábban Bodnár György tulajdonában lévő anyaggal, amely többnyire Puskás Ferencnek élete utolsó húsz évében összegyűlt kitüntetéseit, ajándékait, személyes tárgyait tartalmazza. A felcsúti gyűjtemény azóta bővült többek között Csanádi Árpád, Sebes Gusztáv és Deák Ferenc labdarúgással kapcsolatos hagyatékával. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.