Karinthy híres elméletét vizsgálta meg rendszerében a Facebook

A Facebook technikai fejlesztésekkel és kutatásokkal foglalkozó blogján jelent meg csütörtökön egy bejegyzés a barátság napja alkalmából. Ebből az derül ki, hogy a több mint egymilliárd aktív felhasználót összefogó közösségi oldalon egy felhasználó 3,57 felhasználónyira van bárki mástól. 

Ez a híres kézfogásos példa lefordított, facebookosított verziója, amiben ugye az az állítás, hogy minden ember maximum hat kézfogásnyira van a világ összes többi emberétől. Azaz én is például Putyintól. (Bár ezt most kiszámoltam, és én Putyintól három vagy kis szerencsével két kézfogásnyira vagyok.)

Szép magyar siker, hogy a kézfogásos példa hivatkozásaként a Facebook kutatói említik is Karinthy Frigyest, akitől az ötlet eredetileg származott. 

A Facebook blogjára kattintva most mindenki megnézheti, hogy mekkora az ő távolsága a többiektől. Nekem 3,22 lett, ami teljesen középértéknek számít a poszt alapján, a Facebookon szereplő emberek átlagban 2,9 és 4,2-es távolság közé esnek. 

A posztban van bőven szó a módszertani kihívásokról is, amit több milliárd kapcsolódás esetén meg kell vizsgálni. Hogy hogyan dolgozott fel ilyen irdatlan mennyiségű adatot a kutatócsoport, az elolvasható itt. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.