Karinthy híres elméletét vizsgálta meg rendszerében a Facebook

tech
2016 február 04., 14:35

A Facebook technikai fejlesztésekkel és kutatásokkal foglalkozó blogján jelent meg csütörtökön egy bejegyzés a barátság napja alkalmából. Ebből az derül ki, hogy a több mint egymilliárd aktív felhasználót összefogó közösségi oldalon egy felhasználó 3,57 felhasználónyira van bárki mástól. 

Ez a híres kézfogásos példa lefordított, facebookosított verziója, amiben ugye az az állítás, hogy minden ember maximum hat kézfogásnyira van a világ összes többi emberétől. Azaz én is például Putyintól. (Bár ezt most kiszámoltam, és én Putyintól három vagy kis szerencsével két kézfogásnyira vagyok.)

Szép magyar siker, hogy a kézfogásos példa hivatkozásaként a Facebook kutatói említik is Karinthy Frigyest, akitől az ötlet eredetileg származott. 

A Facebook blogjára kattintva most mindenki megnézheti, hogy mekkora az ő távolsága a többiektől. Nekem 3,22 lett, ami teljesen középértéknek számít a poszt alapján, a Facebookon szereplő emberek átlagban 2,9 és 4,2-es távolság közé esnek. 

A posztban van bőven szó a módszertani kihívásokról is, amit több milliárd kapcsolódás esetén meg kell vizsgálni. Hogy hogyan dolgozott fel ilyen irdatlan mennyiségű adatot a kutatócsoport, az elolvasható itt. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.