Svédország elleni nukleáris csapással gyakorlatozott az orosz hadsereg 2013-ban

külföld
2016 február 04., 19:11
comments 140

A 2013-as hadgyakorlat során orosz vadászgépek léptek be a svéd légtérbe, hogy aztán kamu nukleáris támadást hajtsanak végre. Ez csak egyike volt a hadgyakorlatoknak, amit az orosz hadsereg Nato-tagállamok és szövetségesei ellen kitalálva vittek végbe az oroszok az elmúlt években.

Mindez egy most megjelent Nato-jelentésből derül ki, amit a Telegraph szemlézett

A Nato főtitkára, Jens Stoltenberg tavalyi évet összefoglaló jelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg manőverei és hadgyakorlatai olyan szintre emelkedtek, amire a hidegháború legkeményebb évei óta nem volt példa. Az elmúlt három évben Oroszország 18 nagyszabású hadgyakorlatot hajtott végre, ezek között voltak olyanok is, melyekben több mint százezer katona vett részt. 

Egy Tupolev Tu-22M3-as stratégiai bombázó (Kép: Wikipedia)
photo_camera Egy Tupolev Tu-22M3-as stratégiai bombázó (Kép: Wikipedia)

Ezek között voltak olyanok, melyek Nato-szövetségesek elleni nukleáris csapásokra építettek. Ilyen volt a 2013-as, Svédország elleni támadás is a főtitkár jelentése szerint. 

Ebben két Tupolev Tu-22M3 stratégiai bombázó négy Sukhoi Su-27 vadászgép kíséretében lépett be a svéd légtérbe 24 mérföld mélyen, 2013 március 29-én.

A jelentés szerint feltehetően bombázáshoz szükséges berepülést gyakorolták, valószínűleg az ország déli részén fekvő katonai bázis és a svéd hírszerzés Stockholmon kívüli központja lehetett a célpont. 

Az incidensnek politikai következménye is lett, mert a svéd légierőt váratlanul érték a behatoló orosz gépek, és teljesen a Nato-misszióban résztvevő dán vadászgépekre kellett hagyatkozniuk. További részleteket a Nato nem árult el a történtekről. 

Az orosz fél hivatalosan nem reagált még a vádakra, de egy nyugalmazott orosz tábornok annyit elmondott a Telegraphnak, hogy mindez nonszensz, amivel csak hisztériát akar kelteni a Nato a balti államokban. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.