Ausztrália szigorítaná a szíriai menedékkérők ellenőrzését

külföld
2016 február 05., 05:37
comments 36

Egy kiszivárgott döntéselőkészítő dokumentumra hivatkozva azt írja a Reuters, hogy Ausztráliában a jelenleginél keményebb ellenőrzésnek vetnék alá az országba érkező szíriai menekülteket. A kormány azért szigorítana, mert szerintük így lehet a leghatékonyabban megelőzni azt, hogy radikálisok szivárogjanak be az országba a menekültekkel.

A tervezet a szíriai menedékkérőket potenciális fenyegetésként írja le, és indítványozza, hogy a szíriaiaknak ne csak a menekültstátusz igénylésekor kelljen átesniük szigorúbb vizsgálaton, de az ausztrál állam akár azután is figyelhetné őket, hogy megkapták az állampolgárságot.

Ausztrália is tagja annak az USA-vezette koalíciónak, ami jelenleg is bombázza az ISIS szíriai és iraki állásait, emiatt pedig a canberrai kormány úgy döntött, hogy felemeli a terrorkészültségi szintet az országban. Attól tartanak, hogy az ISIS esetleg ausztrál földön állhat bosszút a bombázások miatt.

Az ausztrál menekültpolitika így is eléggé szigorú, a mostani szabályozás szerint például mindenkit automatikusan őrizetbe vesznek, aki hajón érkezik az országba (tehát lényegében minden menedékkérőt). Ez pedig komoly politikai vitákat szült az ausztrál pártok között.

Az ország egyelőre 12 ezer menekült befogadását vállalta a polgárháború sújtotta Szíriából.

A kormány mostani javaslata az Ausztráliában élő libanoni szunniták helyzetén is változtathat, mivel velük szemben is szigorúbb fellépést ígér. (Reuters)

(A címlapi kép Törökországban készült egy szíriai menekülttáborban, és az AFP fotósa készítette.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.