Szaúd-Arábia szárazföldi csapatokat küldene Szíriába

A szaúdi védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy az ország akár szárazföldi egységeket is kész küldeni Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak.

A Guardian információi szerint több ezer katonát vetnének be a speciális erők egységeiből, Törökország pedig segítene a koordinációban. Mindkét ország abban érdekelt, hogy elmozdítsák a hatalomból Bassár el-Aszad szír elnököt. A két ország néhány héttel ezelőtt már felállított egy katonai koordinációs testületet is.

Szaúd-Arábia az elsők között volt az arab országok közül, amelyik 2014 szeptemberében csatlakozott az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, és azóta rendszeresen hajtott végre légitámadásokat szíriai célpontok ellen. Ezek intenzitása azonban lanyhult, mikor tavaly márciusban a vele szomszédos Jemenben kitört a polgárháború, és szaúdi vezetés inkább az ottani szunnita erők támogatására koncentrálta erőit.

A huszi lázadók ellen az elért jemeni sikerek most lehetővé tehetik Szaúd-Arábiának, hogy a felszabadult kapacitásait átküldje Szíriába. Az erről szóló döntést a NATO a jövő héten hozhatja meg.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.