Szaúd-Arábia szárazföldi csapatokat küldene Szíriába

külföld
2016 február 05., 06:23
comments 84

A szaúdi védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy az ország akár szárazföldi egységeket is kész küldeni Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljanak.

A Guardian információi szerint több ezer katonát vetnének be a speciális erők egységeiből, Törökország pedig segítene a koordinációban. Mindkét ország abban érdekelt, hogy elmozdítsák a hatalomból Bassár el-Aszad szír elnököt. A két ország néhány héttel ezelőtt már felállított egy katonai koordinációs testületet is.

Szaúd-Arábia az elsők között volt az arab országok közül, amelyik 2014 szeptemberében csatlakozott az Iszlám Állam elleni koalícióhoz, és azóta rendszeresen hajtott végre légitámadásokat szíriai célpontok ellen. Ezek intenzitása azonban lanyhult, mikor tavaly márciusban a vele szomszédos Jemenben kitört a polgárháború, és szaúdi vezetés inkább az ottani szunnita erők támogatására koncentrálta erőit.

A huszi lázadók ellen az elért jemeni sikerek most lehetővé tehetik Szaúd-Arábiának, hogy a felszabadult kapacitásait átküldje Szíriába. Az erről szóló döntést a NATO a jövő héten hozhatja meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.