Radioaktiv anyag került a talajba New York mellett

2016 február 7., vasárnap 15:10
116

Andrew Cuomo kormányzó sürgősségi vizsgálatot rendelt el, miután 60 kilométerre New York Citytől trícium szivárgott a talajba az Indian Point atomerőmű meghibásodása miatt. A vizsgálat, amit a környezetvédelmi hatóság végez, azt próbálja feltárni, vajon mekkora a szennyezés mértéke és hogy az esetnek lehet-e egészségügyi kockázata a környező lakosságra nézve.

Forrás: Tony Fischer / Wikipedia.

Egy mérőhelyen egészen döbbenetes, 65 ezer százalékos szintugrást érzékeltek a műszerek literenként 12,300 egységről (picocurie) egészen literenként 8 millió egységig ugrott fel a tríciumszint, miközben az egészségügyi határérték literenként 20 ezer.

Az üzemeltető cég közleményében elismerte a szivárgást és azt is, hogy a tríciumot határérték felett mérték a talajvízben, de állításuk szerint ez nem jár egészségügyi kockázattal és nem érint semmilyen ivóvíz forrást az államban. Ez a harmadik eset az elmúlt években, hogy az Indian Pointnál komolyabb szivárgást érzékelnek, de eddig ez tűnik a legsúlyosabbnak.

Cuomo az atomerőmű azonnali leállítását kérte az üzemeltetőktől. 

(Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt