Két éjjelen át szélsőbaloldali anarchisták törtek-zúztak Berlinben

Maszkot viselő anarchisták két hétvégi éjszaka is felfordulást okoztak a német fővárosban. Autókat gyújtottak fel és köveket dobáltak. Berlin belügyminisztere, Frank Henkel terrorcselekménynek minősítette az eseteket. 

Vasárnap hajnalban 50-100 szélsőbaloldali anarchista szállta meg Berlin egyik legfelkapottabb és dzsentirfikáltabb negyedének, Neuköllnnek az utcáit. Húsz autót gyújtottak fel és kövekkel megdobáltak egy rendőrautót is. Az előző éjjel biciklivel közlekedő maszkos fiatalok 28 autót gyújtottak fel és ablakokat törtek be a másik nagyon felkapott és dzsentrifikált negyedben, Kreuzbergben. 

Képünk csak illusztráció, 2012-es május elsejei ünnepségekkor készült, Berlinben. (AFP / ODD ANDERSEN)

Henkel a német dpa hírügynökségnek terrorcselekménynek nevezte az esetet, szerinte a történtek megmutatták, hogy a balos anarchisták nem tisztelik a tisztes polgárok tulajdonát. 

Ugyanakkor a rendőrség egyelőre nem tartoztatott le senkit, jelenleg próbálják megtalálni az elkövetőket. A fennforgásokban sérülés sem történt. 

Nem fogjuk hagyni, hogy a szélsőbaloldali bűnözők uralják az utcákat. 

- mondta erről Henkel. 

A német lapok sem biztosak egyelőre abban, hogy mi történik, az sem egyértelmű, hogy az esetek összefüggnek-e azzal a szombati tüntetéssel, amikor mintegy négyezren gyűltek össze Berlin egy másik nagyon felkapott és dzsentirikált negyedében, Friedrichshainban, hogy a rendőrség ellen tüntessenek. (dw)