Két nap után is találtak túlélőket a földrengésben összeomlott épület romjai alatt Tajvanon

külföld
2016 február 08., 05:09
comments 13

A 6,4 erejű földrengés legsúlyosabban Tajnan városát érintette, itt dőlt össze többek között egy 17 emeletes lakóház is. A romokon két napja folyamatosan zajlanak a mentőmunkálatok, több mint ezer mentő vesz részt ezekben. 

Egy férfit és egy nőt pedig két nap után sikerült élve a felszínre hozniuk. A nőt a hatóságok elmondása szerint férje holtteste alatt találták meg. Kétéves gyermekük szintén meghalt a katasztrófában. 

Nem sokkal később pedig egy férfit sikerült kimenteni. 

photo_camera AFP / SAM YEH

Eddig 35 halálos áldozata van a földrengésnek, és a mentők becslése szerint még több mint száz ember mindig a romok fogságában lehet. Eddig 310 embert menekítette ki. 

Az a kezdettől fogva világos volt, hogy építészeti szabálysértések állhatnak amögött, hogy ennyire könnyen összedőlt az Aranysárkány névre keresztelt 17 emeletes épület. 

A Quartz cikke szerint a helyszínen készített felvételeken kivehető, hogy üres festékes bödönöket is a falba építettek az 1994-ben felhúzott épületben, azaz voltak helyek, ahol rendes építőanyagok helyett egyszerűen műanyag vödröket használtak. Máshol háztartási olajat tartalmazó kannákat is beépítettek a falba. A ház több lakója korábban állítólag azért nem tudott jelzálogot felvenni az ingatlanjára, mert a bank nem volt hajlandó egy ilyen minőségű lakást fedezetként elfogadni. 

Ugyanakkor a lakók elmondása szerint a bank nem árulta el nekik, hogy a kivitelezéssel van bajuk, egyszerűen nemet mondtak, így nem tudhattak arról, milyen veszélyeknek teszik ki magukat. 

Az építővállalat már rég nem működik, ez nem fogja könnyebbé tenni a felelősségre vonást. (BBC, Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.