Új vita indulhat az amerikai republikánusok között, most arról, hogy be lehet-e sorozni nőket katonának

külföld
2016 február 08., 07:10
comments 69

Az iowai előválasztás legnagyobb nyertese, a republikánus gazdasági elit által is rettegett, kőkonzervatív Ted Cruz hozta elő ezt a témát egy amolyan lakossági fórumon. Azután, hogy a szombati vitán több republikánus jelölt is támogatóan fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a jövőben nők is szerepelhetnének a Selective Service nevű hivatal adatbázisában, ami a potenciálisan besorozható lakosokat tartja nyilván, és ahova minden amerikai férfinak kötelező regisztrálnia. 

Az amerikai hadsereg toborzásos alapon működik, és a legtöbb posztra várnak nőket is. A kérdés most az, hogy a szükség esetén besorozható embereket gyűjtő adatbázisba kötelezően bekerüljenek-e a nők is. 

"Döbbenten hallottam, hogy három ember is a színpadon támogatta a nők besorozását. Nem volt lehetőségem megszólalni akkor, de be kell valljam, miközben hallgattam őket, arra gondoltam: megőrültetek?"

- mondta erről Cruz, majd folytatta, hogy 

"Eleget kaptunk a politikai korrektségből, főleg, ha a katonaságról van szó. A politikai korrektség veszélyes, és az ötlet, hogy besorozva a lányainkat a hadseregbe kényszerítsük őket majd hadba küldjük őket, hibás. Ez erkölcstelen. És ha én leszek az elnök, nem fogok így tenni."

- folytatta. 

Cruz itt Marco Rubio, Jeb Bush és Ben Carson szavaira válaszolt, akik a szombati vitán amellett érveltek, hogy nincs semmi elvi akadálya annak, hogy bármilyen nemű ember szolgáljon a hadseregben, mindaddig, amíg képes a szükséges teljesítményeket megugrani. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.