Ahhoz képest nem nehéz népszavazást tartani Magyarországon, hogy máshol egyáltalán nem lehet népszavazást tartani

Tbg
2016 február 10., szerda 7:19
136

„Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás, hiszen van ilyen EU-ország, vagy van ugyan, de választópolgárok nem kezdeményezhetik, vagy kezdeményezhetik ugyan, de az eredmény nem kötelező a parlamentre”

- válaszolta Patyi András a nemzeti választási bizottság elnöke a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy „Mi az oka annak, hogy szinte lehetetlen ma népszavazást tartani Magyarországon.

A lap felidézi, hogy ez elmúlt 26 évben összesen 4 népszavazás volt érvényes Magyarországon, az utóbbi években pedig rendre elbuktak a próbálkozások, hiába próbálkoztak sokan, sokféleképpen feltett kérdésekkel, de valahogy a Patyi vezette intézmény egyiket sem találta referendumérettnek.

A meglehetősen obskurus indokokkal elrendelt vasárnapi boltbezárásról, illetve a horrorisztikus költségekkel operáló budapesti olimpiáról is többen akarták volna, hogy inkább a nép döntsön, de eddig egyik próbálkozás sem ment át.

Egy olimpiás kísérletről maga a Kúria mondta ki végül az indoklásban, hogy „azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról véleményt nyilváníthatnak”. (via Index/MNO)

A címlapképen Orbán Viktor és Patyi András (Illyés Tibor fotója, MTI)