Bernie Sanders és Donald Trump nagyot nyertek New Hampshire-ben

külföld
2016 február 10., 02:32
comments 87

New Hampshire-ben kedd éjszaka lezárult a 2016-os amerikai elnökválasztás jelöltjeinek második ütközete. New Hampshire ugyan kicsi állam, csupán 1,3 millió amerikai lakja, de fontos állomás az elnökjelöltségig vezető úton. A nagy menetelés elején mindig nagy a médiafigyelem; az eredmények erősen befolyásolják a következő államok szavazóinak magatartását is. 

Az elnökjelöltek első megmérettetésével, az iowai kaukusszal ellentétben -  ami szoros Hillary Clinton-Bernie Sanders meccs mellett Donald Trump, outsider ingatlanmágnás második helyét és Ted Cruz radikális texasi szenátor győzelmét hozta -, itt már klasszikus előválasztást tartottak. Valószínűleg megdőlt a 2008-as részvételi rekord is (530 ezer szavazat), több szavazókörben meg kellett hosszabbítani a nyitvatartást a kígyózó sorok miatt. 

Republikánusok: Trump megmutatta, Rubio bajban

photo_camera Trump Manchester városában, a New Hampshire-i előválasztás napján. Fotó: Joe Raedle / Getty Images / AFP.

A szavazatok 61 százalékos feldolgozottsága után:

  • Donald Trump: 34%
  • John Kasich: 16%
  • Jeb Bush: 11%
  • Ted Cruz: 11%
  • Marco Rubio: 10%
  • Chris Christie: 8% 

New Hampshire általában fontos indikátor a republikánus előválasztás során: az elmúlt hét republikánus elnökjelölt közül öt győzni tudott itt. A mostani megmérettetés azonban nem volt szokványos, mert az általánosnál több jelöltnek is lehet még reális esélye a végső jelöltségre. A fontos kérdés így szólt:  megtalálja-e a Grand Old Party azt a mérsékelt embert, aki mögé a pártelit később - illetve lehetőleg minél előbb - szívesen beáll a radikálisnak tartott Cruz-Trump duóval szemben. 

Erre Marco Rubio floridai szenátornak látszott legjobb esélye azok után, hogy Iowában megszerezte a két nagyotmondó mögött a harmadik helyet. Rubio azonban nagyon nem volt meggyőző az utolsó elnökjelölti vitán, ahol Chris Christie alaposan megszorongatta. (Igaz, hogy ő csak a Trump-Cruz populista-radikális páros mellett tűnik mérsékeltnek, és a liberális szellemiségű New Hampshire nem kedvező terep neki, de a floridai kormányzó ezzel együtt is alulteljesített.) Mellette John Kasich ohiói kormányzó és Jeb Bush volt floridai kormányzó aspiráltak még a mérsékeltebb szavazatokra. 

Trump győzelmének csak az aránya volt kérdéses, a diadal azonban valamivel nagyobb lett, mint várni lehetett. Az ingatlanmágnás már egy bő 12 százalékos fórral is elégedett lehetett volna, végül 18 százalékot vert a második Kasichra. Ez azért is nagy győzelem Trumpnak, mert továbbra sem egyértelmű, melyik mérsékelt kandidáns tudna kiemelkedni a mögötte tömörülő mezőnyből. 

Kasich Iowában még 2 százalékot sem kapott, kevesen tartják esélyesnek, hogy sokáig versenyben maradjon, míg Busht az utóbbi hetekben több szakértő is leírta már, most mégis viszonylag jó eredményt ért el; jelen állás szerint lenyomta Rubiót. A centrista jelöltek várhatóan egymást ölik majd a következő vitákon is, napirenden maradhat Michael Bloomberg ringbe szállása - ez mind az establishmentet kívülről előző Trump malmára hajthatja a vizet.

Demokraták: Sanders elsöprő győzelme

A szavazatok 63 százalékos feldolgozottsága után:

  • Bernie Sanders: 59%
  • Hillary Clinton: 39%
photo_camera Bernie Sanders üdvözli támogatóit Nem Hampshire-ben. Fotó: Win McNamee / Getty Images / AFP.

Ahogy Trump első helye nem meglepetés, ugyanúgy számítani lehetett arra, hogy Bernie Sanders simán veri Hillary Clintont - csak arra nem, hogy ennyire. Sanders a szomszédos Vermont szenátora, és New Hampshire demokratái döntően fehérek, alapvetően liberálisnak vallják magukat, Sanders pedig ezekben a demogrfáiai csoportokban nagyon népszerű. Ő volt az esélyes.

A Fivethirtyeight által összegyűjtött előrejelzések egy erős 14 százalékos Sanders győzelmet vetítettek előre, amiből végül megsemmisítő 20 százalék lett. Sanders a férfiak és a nők között is megverte az egykori First Ladyt: a New Hampshire-i demokrata párti nők 53 százaléka szavazott rá, Clintonra 46. A 30 év alattiak között 84-15 lett a meccs, míg a magukat függetlennek valló szavazók között Sanders 72 százalékot kapott, Clinton 27 százalékával szemben. Clintonnak egyedül a 65 felettiek között sikerült megvernie riválisát. 

A vermonti szenátornak kellett is ez a nagy győzelem, és a nagy nyilvánosság, mert a következő állomásokon, Nevadában illetve Dél-Karolinában a latinó és a fekete szavazók között már távolról sincs olyan széles tábora, mint észak-keleten. De versenyben maradt, és ezzel a lendülettel akár hosszabban is megszoríthatja Clintont, mint amire előzetesen számítani lehetett. 

(Politico / ABC News / Fivethirtyeight / CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.