A neten jobban értékelik a női fejlesztők által írt kódokat, de csak akkor ha nem tudják, hogy nő írta őket

2016 február 12., péntek 19:19
298

Itt egy újabb bizonyíték arra, hogy az informatikusok világában elég nehéz nőként boldogulni. Most azt nézte meg egy kutatás, hogy a GitHubon, ahol nyílt forrású kódokat lehet találni, hogyan értékelik a felhasználók a női és férfi szoftverfejlesztők által írt kódokat.

Az jött ki, hogy a nők által írt kódok általában jobb minősítést kapnak, de csak akkor, ha a fejlesztő neme rejtve marad.

A GitHubot kb. 12 millióan használják, és van egy olyan funkciója, ami engedi, hogy szoftverfejlesztők más fejlesztők munkájába dolgozzanak bele. Ezeket a munkákat aztán a projektgazdának értékelnie kell.

3 millió ilyen, értékelt munkát vizsgáltak most meg, és kiderült, hogy a nők által írt kódokat 78,6 százalékban fogadták el, a férfi fejlesztők munkáinál viszont ez az arány csak 74,6 százalék volt.

Viszont azokban az esetekben, amikben a női fejlesztők jelezték a nemüket az adatlapjukon, az elfogadottsági ráta 62,5 százalékosra csökkent.

A kutatás szerint tehát a szofverfejlesztők világában annak ellenére is hátrányosan különböztetik meg a nőket, hogy arányaikban valószínűleg egy kicsivel jobban is dolgoznak, mint a férfiak.

A magasabb elfogadottsági ráta azért is figyelemre méltó, mert a legtöbb felmérés szerint elenyészően kevés nő dolgozik ezen a területen. (Quartz)

(A címlapi képen Margaret Hamilton, a NASA egyik leghíresebb informatikusa látható.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt